Crònica 17/08/2011

Els governs mimen els rics per por a agreujar la crisi

Els executius europeus s'han decantat per protegir les seves rendes altes perquè temen una reacció desfavorable dels mercats, però tant els països rescatats com França pensen ara en alces fiscals.

Ignasi Pujol
2 min
El president del Banco Santander, Emilio Botín, té una fortuna valorada en 1.500 milions de dòlars (1.045 milions d'euros), segons la revista Forbes .

Barcelona.Els governs europeus s'han entestat a no gravar amb més impostos les fortunes dels respectius països amb el pretext de preservar així la seva capacitat d'inversió i de dinamització de l'economia. No obstant això, l'article del multimilionari Warren Buffett qüestiona aquesta argumentació en assegurar que els impostos mai "han espantat" els inversors amb recursos. Els nous plans d'ajust a la UE a causa de la crisi del deute sobirà comencen a introduir alces fiscals per a les rendes altes.

Espanya. Prudència impositiva per por a la reacció dels mercats

El president de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha vist pressionat per sectors del PSOE perquè les retallades provocades per la crisi afectessin també els més rics, i no només funcionaris i pensionistes. Amb tot, la por a una reacció desfavorable dels mercats ha exercit sobre Zapatero un espècie d'efecte paràlisi en aquest sentit, si bé el govern va incloure en els últims pressupostos generals una pujada de l'IRPF per a les rendes a partir de 120.000 euros. La mesura afecta 165.638 contribuents, un 0,88% del total.

Però el president espanyol no ha actuat amb decisió sobre les societats d'inversió de capital variable ( sicav ), els vehicles que utilitzen les grans fortunes per moure les seves inversions i que tributen només l'1%.

La vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha contradit el titular de Treball, Valeriano Gómez, sobre una hipotètica pujada d'impostos a la banca. Ha dit que a "curt termini" no seria "raonable". Amb tot, el candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba ha fet d'aquesta alça dels impostos als banquers un dels pilars del gir a l'esquerra del seu discurs preelectoral.

A Catalunya, CiU -amb el suport del PP- ha reduït a la mínima expressió l'impost de successions, fet que suposarà deixar d'ingressar 158 milions d'euros aquest any i 102 milions el 2012.

Itàlia. Pujada d'impostos d'entre un 5% i un 10% per a les rendes altes

Divendres passat el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, es va veure obligat a calmar els mercats i va anunciar una pujada d'impostos per estalviar 45.000 milions d'euros fins al 2013. El pla estableix un "impost solidari" que suposarà una pujada d'un 5% per a les rendes anuals superiors als 90.000 euros i d'un 10% per a les que excedeixin els 150.000 euros.

Portugal. Pujada d'IVA i impost sobre la paga extraordinària de Nadal

Portugal ha optat per apujar l'IVA del 6% al 23%. A més, els portuguesos pagaran aquest any un impost especial, amb caràcter universal, que correspondrà al 50% de la paga extraordinària de Nadal.

Grècia. Impost solidari per a les rendes altes

S'ha imposat un impost solidari d'entre l'1% i el 4% per a les rendes més altes. També s'han incrementat els impostos a professionals autònoms i l'IVA per a bars i restaurants (que passa del 13% al 23%).

Irlanda. Augment de l'impost sobre la renda i de l'IVA

El segon país rescatat per la UE (després de Grècia) incrementarà l'impost sobre la renda i l'IVA, del 21% al 22% el 2013. També ha creat un impost sobre el consum d'aigua.

França. Augment de l'impost sobre la renda i de l'IVA

En la seva lluita per mantenir la màxima qualificació creditícia (AAA) i el compromís de dèficit (5,7% del PIB per a aquest any), el president francès, Nicolas Sarkozy, podria anunciar durant les pròximes setmanes una pujada d'impostos per a les rendes més altes, segons els especialistes.

stats