NEGOCIACIONS AMB TEHERAN
Crònica 15/04/2012

Les grans potències rebaixen el to amb l'Iran

Steven Erlanger
2 min
La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, amb el negociador iranià, Said Jalili.

THE NEW YORK TIMES / ISTANBULLes converses entre l'Iran i sis potències mundials sobre el programa nuclear de Teheran que van començar ahir a Istanbul poden ser l'inici d'un diàleg amb resultats. Els representants europeus i nord-americans van explicar que amb el compromís ferm de l'Iran n'hi ha prou per continuar les negociacions, amb una nova ronda a finals de maig que se celebrarà el 23 de maig a Bagdad, la capital iraquiana.

"Espero que el que veurem avui sigui l'inici d'un procés sostingut", va dir Catherine Ashton, cap de la diplomàcia europea. Les converses busquen "fórmules per construir la confiança entre nosaltres i per demostrar que l'Iran s'està allunyant d'un programa nuclear militar".

A mig matí, el portaveu d'Ashton, Michael Mann, va assegurar que l'atmosfera era "positiva" i que "el desig de fer un avenç substancial" era palpable.

L'Iran va acceptar reprendre les converses amb les sis potències -els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU més Alemanya- després de 15 mesos sense cap tipus de negociació. Això va fer créixer les expectatives d'un acord.

Inspeccions

Les sis potències no sempre comparteixen les tàctiques, però volen assegurar-se que l'Iran no es converteixi en un estat amb armes nuclears. També busquen la manera de forçar el règim dels aiatol·làs a obrir les seves instal·lacions nuclears als inspectors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, com exigeix el Tractat de No-proliferació Nuclear, signat per Teheran. Al febrer les autoritats van negar l'accés dels observadors a la base militar de Parxin, on hi ha indicis de proves d'explosius per desenvolupar caps nuclears.

Si les converses fracassen en última instància, els Estats Units i Israel no descarten una acció militar per aturar la capacitat d'enriquiment d'urani, que ja ha arribat al 20%, molt poc per sota del que es fa servir en la fabricació de bombes.

Moscou i Pequín han estat els més reticents de les sis potències a pressionar Teheran amb noves sancions. El cap negociador rus, Serguei Ribakov, viceministre de Relacions Exteriors, va dir que "l'objectiu final en un futur pròxim" de les converses hauria de ser eliminar les sancions.

Ben Rhodes, assessor de seguretat nacional dels EUA, va dir: "Ningú espera que es resolgui el conflicte amb una reunió, però volem un ambient positiu en què el govern iranià demostri el seu compromís de continuar negociacions serioses".

El líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, la figura clau entre bastidors, autoritzar personalment la represa de les converses com el seu representant. Khamenei ha reiterat recentment la seva fàtua contra l'adquisició d'armes nuclears dient que són contra l'Islam, cosa que alguns experts interpreten com una manera de preparar el poble iranià per a les concessions.

stats