SALUT
Crònica 31/08/2011

La grip aviària rebrota al Sud-est Asiàtic

L'aparició d'una nova variant de la grip aviària a la Xina i al Vietnam ha motivat l'ONU a alertar de la necessitat d'incrementar la vigilància per evitar una "possible reaparició a gran escala" del virus.

Iris Mir
2 min
Una treballadora d'una granja de gallines de Changzi, una de les zones de la Xina en alerta pel nou brot de la grip aviària.

PEQUÍN.Les autoritats alerten del nou brot del virus H5N1 a la Xina i al Vietnam, però desconeixen fins a quin punt pot suposar un risc per als humans, malgrat que els primers indicis apunten que el virus és resistent a les vacunes, i això podria facilitar la seva expansió per altres països de la zona com Tailàndia, la península coreana, Cambodja, Malàisia o el Japó.

Les radicals però efectives mesures portades a terme per contenir el virus van aconseguir frenar l'increment descontrolat dels contagis, després que assolissin el seu punt més elevat l'any 2006. Mentre que bona part dels 63 països afectats van quedar lliures del virus, gràcies al sacrifici de més de 400 milions d'aus de corral i unes pèrdues que van ascendir a 20.000 milions de dòlars americans, en països com la Xina, Bangla Desh, el Vietnam, l'Índia i Indonèsia el virus es va convertir en endèmic.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), des del primer brot l'any 2003 s'han registrat un total de 565 contagis en humans, dels quals 331 han tingut un resultat de mort, la majoria de casos al Sud-est Asiàtic. L'últim cas de contagi en humans s'ha registrat a Cambodja, on una nena de 6 anys ha mort aquest mes a causa de les complicacions derivades de la infecció.

Els moviments de les aus migratòries se sumen a la nova mutació del virus observada al Vietnam i a la Xina, que provoca que, segons el cap de veterinària de la FAO, Juan Lubroth, "cap país es pugui considerar lliure del risc de contagi, ja que la comercialització i la producció avícola en promouen l'expansió". Un fenomen que ja es va observar el 2003 quan el virus va reaparèixer i es va estendre per l'Àsia i Europa, després de la seva primera aparició de manera localitzada l'any 1997 a la regió administrativa especial de Hong Kong.

Lubroth ha assenyalat que el risc del temut rebrot del H5N1 aquesta tardor o hivern podria traduir-se en el fet que "la gent es trobés de manera inesperada amb el virus a casa seva". El sorgiment de nous brots pot motivar les pandèmies especialment quan el virus es fa resistent a les vacunes existents. Un procés que és difícil de controlar, ja que les vacunes del virus de la grip es fabriquen en funció de brots anteriors. Segons l'OMS, controlar la malaltia en animals constitueix el punt més important per reduir el risc de contagi en els humans. Els experts recorden que no hi ha risc que el consum de carn d'aviram pugui provocar el contagi del virus en humans, i recorden que el risc d'infecció ve motivat pel contacte amb les aus, especialment en països en vies de desenvolupament com els del Sud-est Asiàtic, on els humans conviuen i estan en contacte constant amb les aus de corral, fet que n'incrementa el risc de contagi.

stats