SANITAT
Crònica 03/03/2012

La grip ha obligat a reobrir 800 llits tancats

Els hospitals catalans han reobert 800 llits tancats per les retallades per fer front a l'increment de visites per la grip. La saturació de les urgències també ha obligat a suspendre operacions a Bellvitge.

Lara Bonilla
3 min
Aquesta setmana s'han acumulat molts pacients crònics a l'Hospital de Bellvitge.

BARCELONA.A l'Hospital de Bellvitge ahir només es feia la cirurgia urgent i la que no requeria ingrés. Una desena d'operacions programades, incloses les de càncer, es van ajornar fins a la setmana que ve. D'aquesta manera es pretenia alliberar llits perquè els poguessin ocupar els pacients que en els últims dies han saturat les urgències a causa de l'epidèmia de grip. "Avui [per ahir] no hem pogut operar pacients programats. És dur veure professionals fent tasques de despatx amb la llista d'espera que hi ha", reconeixia un facultatiu del centre. L'epidèmia de grip, que ja va de baixa, ha provocat en les últimes dues setmanes un increment de visites, fet que, sumat a la reducció de llits per les retallades, ha col·lapsat en alguns moments els serveis d'urgències d'alguns hospitals catalans. Els principals afectats han estat gent gran amb problemes respiratoris, ja que la grip i altres virus descompensen les seves malalties cròniques. La situació no és nova, cada hivern augmenten les visites a urgències per culpa de la grip, "però enguany, una part de la culpa del col·lapse és que s'havia reduït el nombre de llits per les retallades", han explicat els metges.

Solucions d'urgència

Per pal·liar aquesta situació, els centres han hagut de reobrir llits tancats. L'Hospital de Bellvitge, per exemple, obrirà dilluns 26 llits per garantir l'ingrés dels pacients que tenen operació programada; l'Hospital de la Vall d'Hebron ja en va reobrir 113, però els sindicats ho consideren insuficient, i l'Hospital Germans Trias va obrir el cap de setmana passat una vintena de llits per fer front a l'augment de la pressió assistencial. Fa dues setmanes es van arribar a atendre fins a 350 pacients al dia. "Fins a 300 és assumible", va explicar un portaveu. No obstant, nega que s'acumulessin pacients als passadissos, com va denunciar el sindicat d'infermeria Satse. En total, s'han reobert uns 800 llits, segons el director del CatSalut, Josep Maria Pedrosa.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va negar, però, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que hi haguessin serveis tancats als hospitals per les retallades i va insistir que és cada hospital el que decideix els recursos que ofereix en funció de les necessitats de cada moment. "És un sistema flexible", va dir. En tot cas, per complir amb la contenció de la despesa que exigia Salut, la majoria d'hospitals van haver de reduir l'any passat llits, quiròfans i personal.

El doble de casos de grip

Enguany l'epidèmia de grip ha arribat més tard -després de l'onada de fred siberià-, ha estat més virulenta que l'any passat i ha arribat a assolir un màxim de 461 casos per cada 100.000 habitants, el doble de la mitjana en una temporada normal. De fet, aquestes xifres són comparables a les registrades amb la grip A el 2009. També el nombre de defuncions ha estat superior. Durant l'última setmana ja s'ha començat a registrar una davallada en les taxes d'incidència -356 per cada 100.000 habitants- que representa un descens del 33% respecte a la setmana anterior. Tot i així, encara són valors superiors a altres temporades epidèmiques. Aquest any el virus de grip que ha circulat ha estat l'H3N2, "que afecta amb més virulència les persones grans", explica Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut.

Des de l'inici de la temporada s'han notificat 90 casos greus per infecció pel virus de la grip. La majoria són majors de 80 anys amb malalties cròniques de base. "Els crònics són el principal problema i cal canviar el model assistencial per centrar-lo en aquests pacients", va dir ahir el conseller.

"Aquest grup de malalts s'ha incrementat un 50% i el requeriment d'ingrés també ha estat superior", va assenyalar el coordinador d'urgències de la Vall d'Hebron, Xavi Jiménez. Es preveu que l'epidèmia de grip acabi d'aquí dues o tres setmanes.

stats