LA LOTERIA DE NADAL: EL PRIMER I EL SEGON PREMI
Crònica 23/12/2010

La grossa és com el clàssic: catalana, i acabada en 5 i 0

L'administració de loteria número 7 de Cerdanyola del Vallès i el bar Maldonado de Pallejà van repartir ahir 270 milions. A Barcelona, empreses de Mercabarna i la Zona Franca van arrencar-ne 135 més.

Joan Serra / Thaïs Gutiérrez
3 min
Madridista, Barca-Madrid

Cerdanyola / BarcelonaForça la vista, apropa els ulls als dècims i demana al periodista quin és l'últim número de la butlleta que aguanta entre dits tremolosos. Francisco Martínez té 78 anys i al febrer va superar una operació cardíaca que li exigeix prendre's les males notícies amb filosofia. Aquest no és el seu any, ni el del seu equip. La participació de la Penya Madridista de Cerdanyola (73.785), que ahir observava desencantat mentre els flaixos il·luminaven l'administració de loteria que va repartir la grossa, no el va fer milionari. "No ha estat l'any del Madrid", admetia el jubilat. Tenia raó. Aquest ha estat el curs del 5-0 al Camp Nou i el sorteig de Nadal havia de deixar, per força, un degoteig incessant de milions a Catalunya. Ahir va ploure sobre mullat.

Els paral·lelismes entre futbol i loteria va recordar-los Antonio Muñoz, l'home que ha repartit més de 270 milions lligats al 79.250, 180 milions dels quals al bar Maldonado de Pallejà. "La grossa acaba en 5 i 0. Havia d'acabar com el resultat de l'últim Barça-Madrid", apuntava el propietari de l'administració, que va obrir fa només tres mesos. El cava amarava els curiosos, les abraçades se succeïen i les càmeres buscaven afortunats, però Francisco Martínez observava el xivarri abstret. "No sabia que aquesta administració estava oberta per venir a comprar els dècims", raonava l'home, que conviu amb la seva esposa, malalta d'Alzheimer. "A mi ja m'ha tocat prou la loteria amb tot el que m'ha passat", es lamentava.

Un desig: un pis amb ascensor

L'alegria de Cerdanyola es dibuixava en el somriure esbossat per Antonio Muñoz. A l'administració s'hi arribava Francisco González i la seva filla Olga. La família, nascuda tota a Sevilla, sí que va comprar el 79.250. "El primer que farem és comprar un pis amb ascensor per als pares", explicava l'Olga, que no va poder reprimir les llàgrimes. La seva mare ha superat recentment un càncer de mama. L'afortunada era una de les persones felicitades per l'alcaldessa, Carme Carmona, que havia viscut al barri de les Fontetes. "Aquest és un barri molt lluitador ", destacava. Mentre els treballadors de caixes i bancs començaven a repartir targetes, Antònia Baños i les seves cosines, Lali García i Anna García, mostraven la butlleta que els endolcirà el Nadal. "Sempre m'ho havia mirat per la televisió i avui, que no n'estava pendent, en sóc protagonista", deia Baños.

Contra la crisi empresarial

En canvi, a l'administració de loteria 323 de Mercabarna -que ha repartit 135 milions de la grossa- l'alegria era continguda, potser perquè al llarg del dia no s'hi va acostar cap dels afortunats. "Aquí la gent és molt discreta i prefereix celebra-ho en la intimitat", deia la Cristina Roig, propietària de l'administració, que estava "contentíssima perquè no havíem donat mai un premi tan important". Ella i el seu marit han repartit 45 sèries de la grossa entre empreses de Mercabarna i de la Zona Franca "que ho estan passant malament, com totes amb la crisi", deia Roig, tot i que no va voler revelar els nom de cap dels afortunats.

Entre els passadissos de fruites i verdures, l'activitat ahir no va parar però els treballadors sí que donaven pistes sobre els afortunats. "Al Miquel Areste li ha tocat", repetien alguns. Però en Miquel, encarregat de Fruites Urpinas, ho negava rotundament. "A mi no m'ha tocat -repetia rient-, li ha tocat al nostre encarregat de magatzem, que tenia quatre dècims i ha marxat cap a casa quan ho ha sabut". Això vol dir 1.200.000 euros, que sembla que compartirà amb la seva mare i les seves dues germanes. "Me n'alegro molt per ell -deia en Miquel-. És un noi molt treballador i ara ha arreglat la vida de la seva família".

Uns pavellons més enllà hi havia una altra celebració. A l'empresa de fruita i verdura Bargosa, el director de desenvolupament, Raúl Roca, invitava els seus companys a cava. Li han tocat 300.000 euros de la grossa però el més curiós és que no la va comprar a l'administració de Mercabarna sinó al bar Maldonado de Pallejà, d'on és ell. "Aquest Nadal m'emporto la dona a París a celebrar el seu aniversari i ens en anirem a sopar al Maxim's!", deia.

La roda de la fortuna del Moisès

Amb el Raúl brindava un amic seu de tota la vida, Moisès Dirracano, que també va comprar un dècim al Maldonado. "A mi m'han solucionat la vida -comentava-. Fa més d'un any que no li puc passar la pensió a la meva exdona, no tinc una feina estable i tinc molts deutes. Fins avui estava realment ofegat, sense sortida, i ara, passa això!", exclamava. "Vaig comprar el número perquè sóc molt culer i en veure el 5 i el 0 al final del dècim vaig tenir un pressentiment". Un de bo, sens dubte.

stats