Crònica 22/11/2011

El grup d'Amaiur al Congrés, en mans del PP

El PP i Amaiur es trobaran cara a cara el primer dia al Congrés: la mesa decidirà si fa una lectura laxa del reglament i els atorga grup propi. UPyD també el reclama, però caldria forçar més el reglament.

Ferran Casas
2 min

MADRID.El líder del PP, Mariano Rajoy, té la primera gran decisió al Congrés. Haurà de triar entre donar oxigen a UPyD o Amaiur (o a tots dos alhora) i enterrar les minories al grup mixt. En aquest últim cas, de tan massificat com estaria amb l'aplicació estricta del reglament (22 diputats), faria poc visibles les dues revelacions del 20-N, amb 5 i 7 diputats cadascuna, i de retruc perjudicaria partits amb tradició a la cambra, com ERC, el BNG o CC.

Segons l'article 23 del reglament, que interpreta i aplica la mesa, en què el PP tindrà cinc dels nou membres, per formar un grup calen 15 escons. Si se'n tenen entre 5 i 15 hi ha dues vies per accedir-hi: superar el 5% estatal (és el cas d'IU-ICV, amb el 6,9% dels vots i 11 actes) o superar el 15% en cadascuna de les províncies on es presenti el partit o coalició (és el cas del PNB ara i de CiU en les dues últimes legislatures). Diumenge Amaiur va superar amb escreix el 15% als tres territoris bascos, però es va quedar amb el 14,9% a Navarra, on va obtenir un escó. És el que li va passar el 2004 a ERC, que va treure 8 escons i va superar el 15% a Tarragona, Lleida i Girona però sense arribar-hi a Barcelona. La mesa, controlada pel PSOE, va fer la mitjana i va agafar com a referència el global català que, superior al 15%, va donar grup parlamentari als republicans. El PP va impugnar l'acord al Constitucional, que va avalar-lo amb l'argument que la decisió entrava en el marge de la mesa per interpretar el reglament.

Si ara la mesa canvia el criteri, Amaiur podria explorar una altra via que també reclamaria certa complicitat del PP: integrar temporalment la diputada de Geroa Bai, Uxue Barkos, electa per Navarra, per superar el 15%. La decisió d'afavorir o no els abertzales, rebuts per l'ala dura del PP com "els portaveus d'ETA", serà paral·lela a la que afectarà UPyD, amb 5 escons, el 4,69% dels vots i que reclama per "qualitat democràtica" el grup.

Els espanyolistes no arriben al 5% però poden demanar sumar CC o el Fòrum Asturià temporalment per arribar al topall -com van fer la passada legislatura IU, ICV i ERC per formar grup recorrent al BNG.

La mesa decidirà entre donar via verda a un o dos grups nous amb un rol polític molt clar i als extrems o massificar el mixt. Hi ha, però, una última possibilitat per castigar menys Amaiur i UPyD. Passaria per partir el mixt en dos o tres subgrups ideològics i assegurar-los més veu i mitjans per compensar.

stats