Crònica 28/11/2011

La vella guàrdia del PSOE activa l'anticatalanisme contra Chacón

Carme Chacón no pot liderar el PSOE perquè és d'un altre partit, el PSC, i a més no hi ha arguments per prioritzar les dones en política. Almenys això és el que pensa Alfonso Guerra, entre d'altres.

Pere Martí
3 min
La vella guàrdia del PSOE activa l'anticatalanisme contra Chacón

BARCELONA.No ho ha dit així de clar però s'ha entès perfectament: Carme Chacón no pot ser la futura secretaria general del PSOE perquè és catalana i dona. Tot i que encara no ha formalitzat cap candidatura ni tan sols l'ha verbalitzada públicament, Alfonso Guerra va alertar ahir que veuria "complicat" que una persona d'un altre partit volgués encapçalar el PSOE, en referència al PSC. "El PSC s'ha cansat de dir que és un altre partit", va assegurar Guerra en una entrevista a la Cadena SER, tot i que va puntualitzar que això no ho ha sentit dir mai directament a Chacón.

L'exvicepresident també ha rebutjat que s'hagi de promoure la participació de les dones en política: "Això dels jovenets i les dones primer no és una bona tècnica". Una frase que també toca de ple Chacón. La cap de llista del PSC ja es temia aquesta mena de comentaris durant la campanya perquè no són nous. També els ha sentit per boca de l'expresident d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra. Dissabte passat mateix Bono va apostar perquè el candidat sigui "un espanyol sense complexos", que també va ser interpretat com un missatge contra Chacón. En una conversa informal amb periodistes abans del 20-N, la cap de llista del PSC al Congrés ja va advertir que aquestes diatribes no modificaran les seves intencions i que la decisió la prendrà en funció dels suports que tingui.

La vella guàrdia del PSOE no ha vist mai amb simpatia la candidatura de Chacón i aposta per la continuïtat d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Les inèrcies conservadores del guerrisme i de l'aparell de Ferraz veuen la generació de Chacón com una amenaça per la seva voluntat de renovar el PSOE definitivament i treure's el llast de la vella guàrdia. Zapatero no ho va aconseguir del tot perquè la crisi el va afeblir.

Al PSC són conscients d'aquestes dificultats de Chacón, com ahir va admetre Josep Fèlix Ballesteros. L'alcalde de Tarragona va recordar que com més perfil propi guanyi el PSC més difícil ho tindrà Chacón per liderar el PSOE, "tot i que representa com ningú la renovació generacional". En declaracions a Catalunya Ràdio va donar la raó a Alfonso Guerra que el PSC i el PSOE són dos partits diferents, però es va mostrar partidari de mantenir una "certa fraternitat" amb el socialisme espanyol. Els socialistes catalans estan a l'espera del que decideixi finalment Chacón, però no està clar que el suport a la seva candidatura sigui unànime. Hi ha sectors del partit que ja veuen bé que continuï Rubalcaba, que té bons amics a la seu del PSC del carrer Nicaragua.

El que preocupa sobretot els socialistes catalans és el procés precongressual en el qual estan immersos. Ahir es va sentir per primera vegada la veu de Montilla, tot i que no va donar gaires pistes. En un homenatge a Ernest Lluch a Maià de Montcal (Garrotxa), on està enterrat, l'ex-primer secretari del PSC va defensar "renovar" el projecte dels socialistes catalans i va demanar que el debat es faci "sense por". En el mateix acte, Joaquim Nadal va positivitzar la proliferació de candidatures i va assegurar que demostra la "riquesa" del partit.

Pel que fa al congrés, la direcció actual encara no ha fet públiques les esmenes, però ahir en van transcendir unes quantes, entre les quals destacaven les partidàries que el PSC assumeixi el dret a l'autodeterminació. No és el primer congrés que discuteix esmenes d'aquest tipus, que normalment surten derrotades, però en aquesta ocasió han augmentat el seu nombre fins a cinc, tot i que no aposten necessàriament per la independència, sinó pel dret a decidir. Tant la ponència com la majoria d'esmenes aposten per aprofundir en el federalisme, però grups com #sumarpercanviar, en què hi ha Montserrat Tura, volen anar més enllà.

stats