INESTABILITAT AL SAHEL
Crònica 23/03/2012

La guerra al nord de Mali desemboca en un cop d'estat

Adam Nossiter
2 min
La guerra al nord de Mali desemboca en un cop d'estat

THE NEW YORK TIMES / DAKARLa crisi al nord de Mali, on una rebel·lió secessionista tuareg conviu amb les activitats d'Al-Qaida, va detonar dimecres un amotinament militar que va derivar ahir en un cop d'estat contra el president del país, Amadou Toumani Touré.

El portaveu dels colpistes, el tinent Amadou Konare, va dir que les institucions del país s'havien "dissolt" i que la Constitució havia quedat suspesa. Els militars van tancar l'espai aeri i les fronteres i van arrestar diversos ministres.

Els tuaregs, armats amb material dels arsenals de la Líbia gaddafista, van aixecar-se en armes el 17 de gener i últimament han anotat sorprenents victòries contra l'exèrcit de Mali i s'han apoderat dels pobles de la frontera amb Algèria. L'exèrcit havia sufocat anteriors rebel·lions de membres d'aquest grup que habita a la regió del Sahel, però davant la incapacitat de Mali per aturar l'últim aixecament, les protestes a l'exèrcit es multipliquen. Els oficials protesten per la falta d'armament i per l'absència d'un lideratge efectiu per aturar la rebel·lió.

Dimecres al matí, mentre el ministre de Defensa intentava calmar els soldats en unes barraques als afores de Bamako, la capital, els militars van començar a disparar a l'aire. Més tard, els amotinats van ocupar l'estació de ràdio i televisió nacionals i van dirigir-se a la capital, on es van enfrontar amb les forces de seguretat abans d'entrar al palau presidencial.

Ahir a primera hora del matí el tinent Konare va anunciar a la televisió estatal que un nou grup, el Consell Nacional pel Restabliment de la Democràcia i la Restauració de l'Estat, havia pres el poder, sense donar detalls sobre la localització ni l'estat de salut del president.

El portaveu va insistir que la intenció del grup no era "de cap manera" quedar-se al poder i va prometre la "restauració de l'ordre democràtic", però va alertar que la Constitució quedava suspesa fins que no se celebrin eleccions anticipades. Konare va denunciar la "incapacitat del règim d'ocupar-se de la crisi" al nord del país i la seva "ineficiència per combatre els terroristes".

El líder colpista, el capità Amadou Sanogo, va aparèixer breument per imposar el toc de queda al país.

Un cop amb poc suport?

La pregunta clau era ahir a la nit si els militars s'havien aconseguit totalment el poder i no va quedar clar quin suport tenen entre la resta de membres de l'exèrcit.

El govern francès va demanar que les presidencials previstes per a l'abril a la seva antiga colònia se celebrin "al més aviat possible". El ministre d'Exteriors, Alain Juppé, va dir a Europe 1 Radio que França "demana el restabliment de l'ordre constitucional". En un comunicat posterior, París va anunciar la suspensió de la cooperació amb Mali a excepció de l'ajuda alimentària i la col·laboració en la lluita antiterrorista. El text també exigia als colpistes que no ferissin el president Touré, que havia promès feia temps deixar el poder de cara a les eleccions.

El líder malià és un antic soldat que el 1991 va derrocar el dictador Moussa Traoré, que feia 22 anys que controlava el país, i va entregar el poder als ciutadans. El 2002 va guanyar les eleccions presidencials i va seguir a la presidència amb una altra victòria el 2007.

stats