Crònica 20/04/2011

Els herois que van aturar la fuita volen l'atenció promesa

M.v.
2 min

Kíev (ucraïna)."Txernòbil ens va prendre la salut i l'estat ens pren la vida". És l'eslògan de la pancarta que mostren a Kíev, a les portes de la trobada internacional que recorda els 25 anys de l'accident de Txernòbil, uns centenars d'homes que van participar en les feines de contenció de la fuita nuclear i que han sobreviscut fins avui.

Van ser exposats a radiacions extremes que els van provocar problemes de salut crònics. Són considerats herois, però més que reconeixement, volen que l'estat assumeixi la factura sencera, com els va prometre, del que els ha costat en salut la lluita contra la radiació.

Ara, coincidint amb el 25è aniversari de l'accident, han sortit al carrer. "El govern ens vol retallar el que cobrem de pensió d'invalidesa -es queixa en Serguei, de 55 anys, l'únic que domina l'anglès- i això que aquest dret ens el reconeix la mateixa Constitució d'Ucraïna". "Dediquen milions i milions d'euros a construir un nou sarcòfag i nosaltres no ens podrem pagar ni el nostre", es queixa un altre home en ucraïnès. Tots mig riuen mentre en Serguei ens ho tradueix.

La conversa no s'acabaria mai. Tots volen explicar, amb intèrpret o sense, la malaltia que tenen. Passen llargues temporades hospitalitzats amb afeccions respiratòries o hepàtiques. "Les medicines sí que ens les paguen, però només els dos primers mesos de l'any, després el govern diu que no té més diners i les hem de pagar nosaltres", es lamenta en Serguei.

La meitat ja han mort

Es calcula que fins a 800.000 persones, de diferents països de l'antiga Unió Soviètica, va ser mobilitzades per minimitzar els efectes de l'accident. No hi ha cap dada oficial, però l'associació que aplega aquest col·lectiu a Ucraïna, i que s'ha constituït fins i tot en partit polític, calcula que dels 300.000 ucraïnesos que hi van participar, la meitat ja han mort i dels que són vius, 60.000 tenen seqüeles greus.

Demanem que, com es fa per finançar el nou sarcòfag per a Txernòbil, una fundació internacional reculli diners dels governs occidentals per pagar les seves despeses sanitàries. "I que estigui sotmesa a un estricte control perquè ningú no s'embutxaqui els diners", recalca en Serguei.

stats