MERCAT HIPOTECARI
Crònica 29/04/2011

Les hipoteques continuen en caiguda lliure

Les vendes de pisos s'han reduït des de l'inici del 2011, els preus han accelerat el seu retrocés i, per tant, és lògica la caiguda de les hipoteques. L'escalada de l'Euríbor amenaça encara més aquest mercat.

Ariadna Carbonell
3 min
En construcció Molts habitatges en marxa esperen comprador, tot i que la demanda de pisos continua sent baixa i li manca finançament.

Barcelona.Fa només uns mesos, els principals indicadors del mercat immobiliari -vendes de pisos i preu dels habitatges- apuntaven cap al final de la caiguda lliure que el sector ha viscut els últims tres anys. No obstant, l'entrada d'any va fer tornar el totxo i tot el que l'envolta a números de crisi. Les dades ens arriben amb cert retard -estem coneixent les del febrer-, però demostren que els estímuls fiscals del 2010 van fer que molta gent s'esforcés durant l'any per tancar operacions i beneficiar-se d'una imposició favorable. Però un cop les desgravacions per habitatge habitual han passat a millor vida per a aquells amb un salari anual brut superior als 24.000 euros, la compra d'un pis ha desaparegut de l'agenda de les famílies.

Al mes de febrer es van hipotecar 50.361 habitatges a Espanya, un 8,8% menys que un any abans, segons les dades que va publicar ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Aquest retrocés se suma al que ha experimentat aquest mercat al gener, també del 8%. I més encara, ja són deu els mesos consecutius de descensos en aquest mercat. La caiguda dels préstecs hipotecaris va ser encara més marcada a Catalunya, ja que va arribar al 15,5%. Tanmateix, aquest retrocés no va ser ni de bon tros tan significatiu com en altres autonomies. Al País Valencià van optar per hipotecar-se un 23,5% de persones menys que fa un any. Al País Basc aquest percentatge es va elevar fins al 23,1%, una xifra similar a la de Navarra, d'un 21,6%.

Però si aquestes dades són en general ben poc esperançadores per al sector, altres indicadors auguren també poques alegries. És el cas de l'Euríbor, el principal indicador a través del qual es calculen la majoria d'hipoteques espanyoles, que continua la seva escalada. Quan només falta la sessió d'avui per tancar el mes, la mitjana d'abril de l'Euríbor se situa al voltant del 2,08%, la taxa més alta dels últims 26 mesos. Per tant, els que revisen la hipoteca a l'abril -igual que els que ho han fet en els últims mesos- han de ser conscients que les quotes seran a partir d'ara més cares. Això sí, l'Associació Hipotecària Espanyola es mostra convençuda, de moment, que els últims encariments encara no afecten la capacitat de pagament de les famílies. Tot i així, a mitjà termini la situació podria empitjorar i portar més problemes.

Les perspectives ara mateix no assenyalen en la direcció de l'estabilització. L'acceleració de la inflació com a conseqüència de la pujada del preu de l'energia -especialment del petroli- manté en alerta el Banc Central Europeu (BCE), disposat a dur a terme nous augments dels tipus d'interès per contenir l'índex de preus al consum (IPC) de la zona euro. Per si això no fos prou, els indicadors econòmics espanyols tampoc no són optimistes. Aquest primer trimestre el nombre d'aturats pot situar-se prop dels cinc milions, la qual cosa podria debilitar encara més la confiança i el poder adquisitiu de les famílies.

Sotrac del crèdit immobiliari

Els números que va generant el sector immobiliari també afecten de manera directa altres tipus de negoci. Segurament l'exemple més proper és el del sector financer, que aquests dies presenta els comptes dels primers tres mesos de l'any.

El Banc Sabadell atribueix directament la caiguda de les operacions hipotecàries que ha dut a terme durant el primer trimestre a la finalització de les desgravacions. El conseller delegat de l'entitat, Jaume Guardiola, no es va mostrar optimista de cara a una eventual recuperació del crèdit per la compra de vivenda. Guardiola va admetre que tot i que els pròxims mesos és probable que repunti l'activitat hipotecària, l'entitat acabarà l'any per sota dels nivells previstos. El Santander, per la seva banda, no va desglossar les hipoteques concedides en la presentació de resultats del primer trimestre. L'entitat, però, va destacar que ha reduït la seva exposició al totxo un 4% en tres mesos.

stats