IMMOBILIARI
Crònica 27/03/2012

Les hipoteques encadenen 21 mesos consecutius de caiguda

T.g. / B.a.
2 min
L'import mitjà de les hipoteques constituïdes  al gener es va situar en els 107.217 euros.

BARCELONA.L'escassetat de crèdit es deixa notar a començaments d'any i sembla que cada cop costa més tancar les operacions de compra d'habitatge. Aquesta és la raó principal del fet que el nombre d'hipoteques constituïdes sobre vivendes hagi caigut al gener un 41,1% respecte al mateix mes de l'any passat, segons les últimes dades de l'INE.

Amb aquest descens les hipoteques signades arrosseguen 21 mesos consecutius de caigudes. Aquesta baixada és, també, més acusada que la del mes de desembre, quan la caiguda interanual es va situar en el 32%. No obstant això, de desembre a gener es va registrar un repunt del 18,5%; s'ha passat de les 24.610 hipoteques registrades l'últim mes del 2011 a les 29.167 del primer del 2012. Pel que fa als preus, l'import mitjà de les hipoteques constituïdes es va abaratir un 9,7% al gener en comparació amb l'any passat, i es va situar en els 107.217 euros.

En la mateixa línia, el capital prestat en hipoteques per a habitatges també va baixar al gener respecte al 2011, en concret un 46,9%, fins als 3.127 milions d'euros.

El futur de la rehabilitació

D'altra banda, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (Coac) ha detectat que hi ha 50.000 habitatges per rehabilitar cada any. És una de les conclusions a què van arribar les set taules que van reunir més de 50 experts del sector immobiliari i de la construcció que ahir al matí van debatre sobre el futur del sector a la seu del Col·legi.

Entre les mesures a emprendre perquè el sector constructor torni a ser un motor de l'economia catalana, els experts van citar la necessitat de promocionar el lloguer i la col·laboració público-privada pel que fa a les infraestructures.

En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, en la clausura de l'acte va avisar que les administracions no tenen diners per invertir, perquè ja tenen "moltes infraestructures amb pagaments diferits fins al 2045".

stats