Crònica 30/03/2011

400 homes contra Un infern radioactiu

Són els herois de Fukushima, un grup d'homes que treballen una mitjana de dotze hores exposats a la radiació extrema. No dinen, mengen poc i dormen protegits amb una manta de plom a la mateixa central.

M.f.
2 min

Tres litres d'aigua, 30 galetes, 18 centilitres de suc, una bola d'arròs i una llauna de proteïnes. És l'aliment diari d'un dels més de 400 operaris de la central de Fukushima. Un heroi que no dina, no es canvia de roba, treballa des que surt el sol fins que es pon i a qui no li està permès comunicar-se amb l'exterior durant tota la setmana que viu confinat dins de la central.

Els treballadors de Tepco són els responsables que la catàstrofe de moment no vagi a més, i els que s'enfronten cada dia a un infern coberts a tota hora amb màscares i granotes aïllants. Els nivells de radiació han crescut de manera alarmant a la central i a prop d'un dels reactors arriben a 1.000 mil·liserverts, el límit per provocar càncer. Ja n'hi ha 12 que han hagut de ser hospitalitzats des del passat 11 de març, quan el tsunami va crear la pitjor catàstrofe nuclear del Japó.

El govern ha assegurat que tot i que els nivells de radiació a la central són superiors als permesos, no es tornarà a evacuar el personal. Dels primers 50 herois inicials s'ha passat a més de 400 operaris, la majoria de Tepco i la resta, contractats a altres empreses.

El dia a dia a la central es regeix per uns horaris molt estrictes. S'aixequen a les 6 del matí i esmorzen suc i galetes. Una hora més tard es reuneixen i comencen les tasques de control de les fuites. Fins a les cinc de la tarda no pararan de treballar per sopar una simple bola d'arròs i una llauna de peix o carn. És el moment més tranquil del dia i quan els operaris aprofiten per gaudir d'una estranya calma tensa en l'únic perímetre de seguretat de la central, una sala de runions. Mengen amb cura i rapidesa, posant-se ràpidament els aliments a la boca per evitar que es contaminin el menys possible. Després de sopar es reuniran amb els directius per explicar l'estat de la situació i després d'un moment d'esbarjo s'estiraran sobre els futons als mateixos passadissos de la central, coberts amb mantes de plom per protegir-se d'una radiació contra la qual lluiten fins a l'extenuació.

stats