NOU MODEL DE SALUT
Crònica 26/04/2011

Els hospitals s'uneixen per reduir costos

No tots els hospitals poden fer de tot. El model de proximitat com el coneixíem s'ha acabat. El departament de Salut promou l'aliança entre els centres perquè comparteixin serveis i puguin reduir costos.

Lara Bonilla
2 min
L'Hospital Plató, que acomiadarà una cinquantena de treballadors, s'ha unit amb el Sant Rafael, el de Mollet i el de Campdevànol en l'aliança Els Quatre Gats.

BARCELONA.El nom no fa la cosa. Quan es parla de l'aliança Els Quatre Gats o l'aliança El Porc Senglar, en l'últim que ve al cap és un hospital, però la realitat és que es tracta d'un projecte seriós de col·laboració entre centres hospitalaris per reduir despeses i millorar l'eficiència. "Si tot el món s'alia, els hospitals també. S'ha de perdre la por i assumir que ens enriquim mútuament", assegura el director de l'Hospital Plató, Jordi Pujol. Aquest centre s'ha aliat amb el de Mollet, el de Campdevànol i el de Sant Rafael i s'han batejat com Els Quatre Gats. "Perquè som petits i flexibles", diuen.

Els quatre hospitals pertanyen a la xarxa hospitalària d'utilització pública i s'han aliat amb l'objectiu de compartir serveis, professionals i coneixement. "Hi pot haver serveis comuns de patologia del dolor o de diàlisi", explica Pujol. També s'uniran en una central de compres per reduir la despesa en material i fàrmacs i per contractar serveis com el de neteja. Tot i que aliances com aquestes han de servir per optimitzar costos en plena època de retallades, l'Hospital Plató ja ha anunciat que haurà d'acomiadar una cinquantena de treballadors.

Un altre model de proximitat

El projecte va en la línia de l'estratègia del departament de Salut de concentrar serveis en el territori. "No tots els hospitals poden tenir de tot", ha dit el conseller Boi Ruiz. Segons el conseller, no és sostenible econòmicament que tots els hospitals comarcals tinguin determinats aparells i serveis si no hi ha prou massa crítica per amortitzar-los.

Per això proposa concentrar-los en un hospital i que el pacient s'hagi de desplaçar uns quilòmetres més. El Parc Taulí de Sabadell i el Consorci Sanitari de Terrassa han fusionat, per exemple, el servei d'oncologia. També pot ser la informació la que es desplaci. És el que el conseller anomena "hospitals sense parets". Els nuclis rurals del Priorat i el Baix Camp tenen un projecte de teledermatologia que envia imatges de les lesions de la pell al CAP de Reus, on en temps real es fa el diagnòstic.

Una altra iniciativa és la que ha unit l'Hospital de Vic, el Sant Jaume d'Olot i també el de Campdevànol sota l'aliança El Porc Senglar, que es va signar durant l'etapa de la consellera Marina Geli. "El minifundisme hospitalari forma part del passat", va dir en el seu moment l'exconsellera. En aquest cas, es volia evitar que els usuaris d'aquestes comarques s'haguessin de desplaçar per accedir a algunes especialitats.

La col·laboració entre hospitals també cobreix la mancança de professionals en certs territoris, com per exemple de pediatres al Pirineu, on un conveni amb l'Hospital Sant Joan de Déu permet donar servei a la població infantil de l'Alt Urgell.

stats