Crònica 14/01/2012

La jutge manté la imputació de García-Bragado per prevaricació al cas de l'Hotel Palau

La jutge tanca la investigació de les presumptes irregularitats en el projecte de l'hotel del Palau de la Música. Manté la imputació de l'extinent d'alcalde Ramon Garcia-Bragado per prevaricació.

Laura Díaz-roig
2 min
TRACTE DE FAVOR A MILLET La jutge diu que Ramon Garcia-Bragado va fer "un tracte de favor" a Millet  i Montull en la tramitació  del projecte.

BARCELONAVa ser l'única causa -de les quatre que tenen obertes- que va portar a la presó de manera provisional l'expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull. I ara ja és més a prop de judici. La titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona ha donat per acabada la investigació de les presumptes irregularitats en la tramitació urbanística d'un hotel de luxe del Palau de la Música i l'ha traslladat a les parts perquè sol·licitin el sobreseïment o l'obertura de judici.

Segons la seva interlocutòria, feta pública ahir, la jutge ha decidit mantenir la imputació, tant dels ex-alts càrrecs del Palau com de l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament -l'extinent d'alcalde Ramon Garcia-Bragado, l'exgerent d'Urbanisme Ramon Massaguer i el director jurídic d'Urbanisme de Barcelona Enric Lambies.

Posició social

La interlocutòria de la jutge recorda que Millet i Montull van impulsar una operació urbanística davant la Generalitat i l'Ajuntament per construir un hotel al districte de Ciutat Vella que, al cap de 12 anys, es podia convertir en pisos. Des del 2006 van fer actuacions perquè es fessin els tràmits urbanístics necessaris per materialitzar el projecte de l'hotel de "manera àgil i sense obstacles ni oposicions", mantenint comunicacions i reunions amb els diferents implicats, amb la intenció "d'influir-hi", ajudant-se de la seva posició social. Van aconseguir que s'actués com ells volien, "al marge dels principis d'objectivitat i servei dels interessos generals i amb interferència d'interessos personals". La seva intenció era obtenir el guany dels 900.000 euros inicials, que venien de l'empresa constructora Olivia Hotels -a la qual van adjudicar la construcció de l'hotel- i apoderar-se, un cop transmesa la propietat, de l'aval de 3,6 milions d'euros.

Tracte de favor

Garcia-Bragado, Massaguer i Lambies van accedir a les peticions de Millet i Montull, donant-los "un tracte de favor", ocultant la titularitat dels terrenys -Olivia Hotels- amb la finalitat que la veritat no paralitzés el projecte. La jutge destaca que "l'atenció personalitzada" cap a Millet i Montull no constitueix un delicte en si -"tot i que sorprèn el to de familiaritat"- però diu que no s'ha d'entendre de manera aïllada.

Pressions a Itziar González

La interlocutòria de la jutge també fa referència a les pressions que va rebre l'exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, que va dimitir l'abril del 2010 per "motius personals". González va posar obstacles a la construcció de l'hotel perquè no veia clara la finalitat d'espai públic que s'al·legava i va advertir que faltaven coses -un informe sobre l'impacte ambiental i un procés de participació ciutadana-. L'exregidora va reconèixer davant la jutge que va rebre "pressions i trucades". Quan li van preguntar sobre si havia sigut el motiu de la seva dimissió, va dir que aquest va ser el procés en què "més desgast" va patir.

13 dies a presó

Aquesta és l'única de les quatre causes obertes contra Millet i Montull que els ha portat a la presó. El juny del 2010 la jutge Míriam de Rosa Palacio va ordenar presó incondicional i sense fiança per als dos ex-alts càrrecs del Palau, després que declaressin com a imputats pels delictes d'apropiació indeguda i tràfic d'influències. Va prendre aquesta decisió després de considerar que hi havia risc que destruïssin proves o que parlessin amb els testimonis. 13 dies després va aixecar l'ordre.

stats