Crònica 25/02/2012

La imputació de la infanta Cristina perd cos

Tot i que en va quedar al marge uns dies, ara Mans Netes demana la imputació de la infanta Cristina, que té poques possibilitats de prosperar. Les acusacions tenen fins al dia 3 per decidir si se sumen a la demanda.

L.d.r.
2 min
La infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, en el moment d'arribar ahir al vespre al Palau de Marivent de Palma, residència mallorquina de la casa reial.

BARCELONAEra vocal de l'Instituto Nóos, epicentre de la trama corrupta ideada, presumptament, pel seu marit, Iñaki Urdangarin, i el soci d'ell, Diego Torres. És també copropietària de la immobiliària Aizoon, una de les empreses que es van utilitzar per desviar fons públics, i tot apunta que es va beneficiar de part dels diners obtinguts fraudulentament pel seu marit. Tot i així, la infanta Cristina pràcticament no apareix al sumari del cas, i fins fa pocs dies el jutge l'havia deixat completament al marge. El sindicat ultra Mans Netes, personat al procés com a acusació popular, va trencar el silenci i va demanar al jutge instructor, José Castro, la seva imputació.

En una interlocutòria de dimarts, el jutge va traslladar a les acusacions -el ministeri fiscal, l'advocacia de les Balears i el PP balear- la petició d'imputació de Mans Netes perquè decideixin si s'hi volen sumar. Les acusacions tindran cinc dies a comptar a partir del dia 28 -fins al 3 de març- per valorar la declaració d'Urdangarin i decidir si demanen la imputació de la filla del rei. La fiscalia, però, de moment no es planteja fer aquesta petició, segons han explicat fonts pròximes al cas.

Si el ministeri fiscal no ho demana, encara sembla menys probable que l'advocacia del govern i el PP ho facin. Malgrat que Castro tindrà l'última paraula, la maniobra de traslladar l'escrit de Mans Netes a les parts fa pensar que no tirarà endavant la imputació si no l'hi demanen la resta d'acusacions.

Els imputats l'exculpen

El jutge no ha inclòs en cap moment la infanta en el "cercle tancat de presa de decisions" de l'Instituto Nóos, que segons ell estava format per Torres, la seva dona -Ana María Tejeiro- i els germans d'ella -Miguel i Marco Tejeiro-. De fet, aquests dos últims, que van declarar el dia 11, van exculpar la infanta en assegurar que no intervenia directament en les activitats de l'entitat. El mateix va fer José Luis Ballester, Pepote , gran amic de la infanta des de fa molts anys.

Segons es desprèn del sumari del cas, Aizoon -una immobiliària de la qual la infanta és copropietària amb Urdangarin- va rebre de l'Instituto Nóos -a través de factures falses o feines fetes per altres professionals- 191.000 euros el 2004 i 556.000 el 2005. Entre el 2006 i el 2009 va ingressar 676.000 euros d'una altra empresa vinculada a la trama. De fet, segons la policia judicial, el matrimoni va invertir 80.000 euros d'Aizoon -uns fons que provenien dels convenis signats amb els governs de les Balears i del País Valencià- per reformar "de dalt a baix" la seva mansió de Pedralbes, comprada el 2005.

L'advocat del gendre del rei, Mario Pascual Vives, s'ha mostrat des del primer moment confiat que no tiri endavant la imputació de la infanta: "No em sembla bé, lògicament, i confio que no serà admesa i sigui refusada de ple", va dir a Europa Press el 16 de febrer. Tot sembla indicar, doncs, que una part de la declaració d'avui d'Urdangarin se centrarà a desvincular la seva dona de la trama i demostrar que ella no hi tenia res a veure.

stats