REFORMA AEROPORTUÀRIA
Crònica 17/03/2011

La incertesa sobre la vaga ha expulsat més d'un 5% dels turistes

Aena i els sindicats van arribar ahir a la matinada a un preacord per desconvocar la vaga dels 22 dies. Les agències de viatges aplaudeixen l'acord i el govern espanyol preveu una bona temporada turística.

Miquel Codolar
3 min
Isaias Táboas, secretari d'Estat de Transport, juntament amb el president d'Aena, Juan Ignacio Lema, va anunciar l'acord amb els sindicats ahir a la matinada.

Madrid.Catalunya ha perdut entre un 5% i un 10% dels turistes que haurien vingut per Setmana Santa. Això és el que calcula el president de la Unió Catalana d'Agències de Viatges (UCAV), Ramon Serra, que va indicar que estava satisfet per l'acord assolit entre Aena i els sindicats ahir a la matinada, ja que la vaga hauria suposat que entre un 30% i un 40% de les reserves se n'haurien anat en orris.

Ara exigeix que els sindicats celebrin el referèndum i desconvoquin la vaga dels 22 dies "amb agilitat". Més d'una setmana després del preavís de vaga "molta gent ha acabat decidint-se per un altre destí i hi ha anglesos que acabaran anant a Xipre i catalans que es quedaran a la Cerdanya", va explicar Serra. Les alternatives a Catalunya haurien estat el mediterrani occidental, les illes gregues o Malta, va dir.

"Estem contents, aquest preacord és el millor que ens podia passar", va dir el president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero. Va reconèixer que el preavís de vaga ha tingut un "cert efecte negatiu" i va recordar que oficialment no està desconvocada. Tot i això, es va mostrar optimista perquè "no cal valorar els perjudicis, que són pocs respecte al que podria haver estat".

Els representants de les agències de viatges es van mostrar optimistes pel que fa a la campanya turística, i encara més el govern espanyol. José Blanco va assegurar que hi haurà una "bona temporada turística". El titular de Foment basava les seves expectatives en el fet que s'han mantingut les reserves de slots. Per això va afegir que les precaucions dels ciutadans i els operadors quedaran desactivades, i per tant el preavís de vaga no haurà tingut conseqüències. En el mateix sentit, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va dir que l'acord assegurarà la plena normalitat dels aeroports i la mobilitat dels ciutadans.

A partir d'ara, el problema serà com fer-ho per explicar als turistes de tot el món que no hi haurà vaga. Aquesta és la principal preocupació que van manifestar ahir els representants de les companyies aèries. Foment va anunciar que es dirigirà als periodistes internacionals, a les ambaixades i a les xarxes socials per donar-ho a conèixer.

Sandvitxos

La reunió es va acabar amb acord després de 17 hores. Finalment, el document garanteix que els treballadors actuals de la plantilla d'Aena tenen garantit el lloc de treball fins i tot després de la privatització, i que se'ls mantindran també les condicions de què gaudeixen ara com a treballadors públics. A més, el conveni col·lectiu que expirava el 2014 estarà vigent fins al 2018 i s'aplicarà a les concessions dels aeroports de Madrid i Barcelona amb tots els seus efectes. La desconvocatòria de la vaga dels 22 dies, però, no és automàtica després de l'acord. Els sindicats van indicar que s'haurà de fer un referèndum per veure si els treballadors hi estan d'acord per desconvocar la vaga els propers dies.

En tota bona negociació hi ha tècniques. Els sindicats van denunciar que, com a estratègia paral·lela a la negociació, Aena no va voler servir sopar fins que no van estar encarrilades les negociacions. Els sandvitxos no van entrar a la sala de reunions fins passades les 12 de la nit, i després que els representants dels sindicats es queixessin, indica l'ACN. Després de les cinc de la matinada, i quan les parts estaven esgotant les vies de negociació, CCOO va amenaçar d'abandonar la taula. De fet, el portaveu César Revuelta i uns quants representants sindicals van esperar a la planta baixa de l'edifici d'Aena fins que els van avisar que hi havia acord.

stats