Crònica 20/01/2011

Un independent podria desencallar la crisi

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
La manifestació contra el govern al centre de Tunis.

BarcelonaTunísia va viure ahir la tercera jornada de manifestacions per protestar contra el govern provisional i per demanar la dimissió del primer ministre Mohamed Ghannouchi i la dissolució del partit del règim de Ben Ali, el Reagrupament Constitucional Democràtic (RCD). Les protestes es van repetir al centre de Tunis, on unes 2.000 persones van desfilar per l'avinguda Bourguiba, i a les localitats de Sidi Bouzid, Regueb, Kasserine i Thala, on es va gestar la revolta popular. Durant aquestes manifestacions no hi va haver repressió policial.

En consonància amb aquesta absència de violència, ahir es van registrar menys atacs de grups favorables al règim de Ben Ali. També es va endarrerir dues hores l'inici del toc de queda (va començar a les vuit del vespre, enlloc de les sis de la tarda).

Es preveu que la pressió popular als carrers es mantingui avui, quan hi ha prevista la primera reunió de l'executiu de transició. Un gabinet que compta amb sis ministres del règim anterior i que ja ha perdut quatre membres de l'oposició democràtica. Precisament el moviment opositor critica la decisió de Ghannouchi d'integrar aliats de l'expresident tunisià i el fet que no s'apostés directament per un trencament amb el sistema anterior. Únicament la direcció d'una figura independent, apunten aquests grups, pot desbloquejar la paràlisi política actual i seguir amb el procés de transició que ha de portar fins a unes eleccions lliures i democràtiques d'aquí a dos mesos.

Paral·lelament, ahir es va fer efectiu el decret d'amnistia general per als presos polítics anunciat dimarts. Una situació que afavoreix l'oposició interna i el retorn dels polítics que són a l'exili.

Els béns de Ben Ali, sota sospita

El govern de Suïssa va anunciar ahir que congela tots els béns que l'expresident Ben Ali té en aquell país. A més, la fiscalia tunisiana va obrir una investigació sobre els fons i les propietats que el dictador té a països de l'estranger.

stats