REIVINDICACIÓ SOCIAL
Crònica 18/05/2011

La 'indignació' creix al carrer

Les manifestacions crítiques amb el sistema econòmic i polític de diumenge continuen quallant. A Madrid han sortir al carrer milers de persones, i també hi ha protestes a Barcelona i en altres ciutats.

Marta Bausells Maria Ortega
2 min
La 'indignació' creix al carrer

Barcelona.Els indignats continuen en peu de guerra. Demanen canvis en el sistema polític i econòmic, i després de les multitudinàries manifestacions de diumenge no volen que la seva veu quedi silenciada. Entre 5.000 i 10.000 persones es van concentrar ahir al vespre a la Puerta del Sol de Madrid, on la reivindicació es va enfortir després que la nit anterior la policia desallotgés els manifestants que hi van acampar arrossegats per l'èxit de convocatòria de diumenge -amb 25.000 assistents, segons l'organització-. A Barcelona, el moviment també ha continuat, tot i que a escala més reduïda. Les concentracions es van repetir a Lleida, Tarragona, Palma de Mallorca, València o Alacant, fins a arribar a un total de 40 ciutats d'arreu de l'Estat.

Al centre de Barcelona ahir durant tot el dia un grup d'indignats -desvinculats de la plataforma Democràcia Real Ja, que va organitzar les mobilitzacions de diumenge a través de les xarxes socials- van muntar el seu particular campament a la plaça Catalunya, on al vespre es van aplegar al voltant de 400 persones per evidenciar el seu descontentament amb el sistema.

Asseguren que no es mouran del carrer "fins que no canviïn les coses", o si més no fins que hi hagi propostes que els agradin. Unes propostes, però, que de moment no concreten a l'espera de consensuar-les en les assemblees que celebren de forma periòdica -se n'ha anunciat una per a cada dia mentre duri la protesta-. Tot i així, la disparitat del moviment fa difícil esperar que aquestes reivindicacions es concretin més enllà de la compartida crítica a la banca, a la classe política i a la manera com s'està enfocant la gestió de la crisi econòmica.

Les retallades i la corrupció política eren dos dels ítems més repetits ahir entre els indignats de la plaça Catalunya. "Això no ha fet més que començar", advertia Josep Lluís Martínez, un metge que s'ha sumat al moviment, i explicava que l'objectiu és "fer l'àgora de Barcelona, debatre", i que "hi ha prou indignació per aconseguir-ho". L'organització d'aquestes protestes continua pivotant al voltant de les xarxes socials. Moltes de les persones que durant el dia es van anar deixant caure per la plaça Catalunya explicaven que havien vist la crida al Facebook i que volien unir-se al moviment.

Ja al vespre, Twitter es va erigir com el gran referent a l'hora de retransmetre tant la concentració de Barcelona com la multitudinària protesta de Madrid, el referent clar del malestar post-15-M.

stats