CRISI ECONÒMICA I SOCIAL
Crònica 04/10/2011

Els 'indignats' als EUA prioritzen l'economia per sobre de la política

La protesta dels 'indignats' de Nova York s'estén a altres ciutats com Boston i se suma a la indignació global. Aquest nou moviment social, tot i que embrionari, suposa un contrapès al Tea Party.

Núria Ferragutcasas
2 min
El despertar de nova york El parc Zuccotti (al nord de Wall Street), ahir a primera hora del matí. Desenes d' indignats van ocupar-lo fa dues setmanes.

WashingtonEl parc Zuccotti és la plaça Catalunya o la Puerta del Sol dels indignats de Nova York. Centenars de manifestants van ocupar la zona el 17 de setembre passat contra l'avarícia i la desigualtat social però la protesta no quallava i era ignorada per la majoria. Les detencions de dissabte passat han estat una espurna per a un moviment amb semblances amb el 15-M.

Demanen el mateix als dos costats de l'Atlàntic?

Les protestes espanyoles, gregues, xilenes o, fins i tot, en el món àrab són font d'inspiració per al moviment Ocupa Wall Street. Salvant les distàncies, els manifestants nord-americans no volen una transformació de la democràcia dels EUA sinó que se centren a demanar un canvi del sistema econòmic, que creuen corrupte. S'indignen per la falta d'acció judicial contra els especuladors i la creixent desigualtat social.

Quin impacte polític busquen les protestes?

T.V. Reed, politòleg i autor del llibre The art to protest , diu que encara és aviat per veure si la protesta tindrà l'impacte d'altres manifestacions del món però creu que suposa "un contrapès a un inusual monopoli de protestes que té la dreta als Estats Units amb el Tea Party". Pot ser un revulsiu per a l'esquerra a les portes d'un any electoral.

Viuen la mateixa realitat socioeconòmica?

La crisi econòmica i l'atur són catalitzadors de la indignació global. La protesta de Nova York no és una excepció però sí que deixa en un segon pla les retallades socials o l'atac d'un estat del benestar, que als EUA és molt més reduït. Un 9,1% d'aturats -una taxa molt alta per als nord-americans- i l'augment dels desnonaments i la pobresa davant un Wall Street intocable han adobat el malestar.

S'organitzen igual? Tenen el mateix suport social?

Les xarxes socials també són el mitjà per estendre la protesta de Wall Street. I com a plaça Catalunya, al parc Zuccotti hi ha de tot: una biblioteca, una cuina, una farmàcia... No tenen el suport social ni l'atenció dels mitjans que van tenir els indignats d'Espanya però les detencions de dissabte passat han suposat un canvi.

Tenen la mateixa base intel·lectual?

L' Indigneu-vos de Hessel és menys present a Nova York i el moviment encara no ha definit clarament el seu missatge. Però sí que té el suport d'intel·lectuals com Noam Chomsky. Ahir també el milionari George Soros va dir que els "comprenia". "Els pròxims dies seran claus per al moviment", diu el sociòleg David Meyer.

stats