MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 19/06/2011

Els 'indignats' avaluen avui la seva força

Carles Arbolí
3 min
ELS PREPARATIUS DE LES MOBILITZACIONS A LA PLAÇA DE CATALUNYA Els indignats preparaven ahir la manifestació que sortirà avui, a partir de les 5 de la tarda, des de la plaça de Catalunya amb la confecció de les primeres pancartes. El conseller d'Interior, Felip Puig, serà una vegada més un dels protagonistes indirectes de les protestes després de les càrregues policials del 27 de maig i dels incidents de dimecres.

BARCELONA"El carrer és nostre". Aquest és el lema de les mobilitzacions dels indignats convocades avui arreu de l'Estat, i que serviran per avaluar la força d'aquest moviment, ara que tot just s'ha complert el primer mes del seu naixement espontani a través de les xarxes socials. La convocatòria pren especial rellevància a la ciutat de Barcelona, després dels incidents de dimecres al Parc de la Ciutadella i de les esquerdes que s'han produït dins el mateix moviment. Els indignats tenen la intenció d'esforçar-se per frenar la presència de violents i per això, i per primera vegada, han negociat amb el departament d'Interior de la Generalitat tant el recorregut com el servei d'ordre.

Refer la imatge del col·lectiu, molt tocada després dels aldarulls del Parlament, és una de les prioritats i, per sobre de tot, es vol que sigui una manifestació pacífica. És per això que finalment s'ha acceptat la petició de la conselleria de Felip Puig, en la qual es demanava que la marxa no acabés al Parc de la Ciutadella, tal com volien els indignats . Finalment, si no hi ha canvis, ja que ahir no es detallava enlloc el recorregut de la manifestació, acabarà al Pla de Palau després de sortir de la plaça de Catalunya i baixar per Via Laietana.

Una altra de les novetats serà que, per primera vegada, el moviment tindrà un servei d'ordre propi que, encara que no anirà identificat, vetllarà per la seguretat. Tot i això, segons han confirmat fonts dels Mossos d'Esquadra, la policia catalana ha mobilitzat tots els efectius disponibles d'agents antiavalots. I és que des del Govern es repeteix per activa i per passiva que es combatrà "amb totes les seves forces" els moviments violents minoritaris. Ho va dir ahir el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, durant el consell nacional de CDC, en el qual també va voler estendre la mà als indignats : "Si de tots aquests moviments -molt minoritaris en la seva expressió externa, però potser no tan minoritaris en el seu sentiment general- en surten valors sòlids, encara que siguin diferents dels nostres, i que valgui la pena escoltar i assumir, els assumirem".

La sensació que els incidents i la interferència de grups radicals han acabat desgastant el col·lectiu, sobretot a Barcelona, no evita, però, que el fons del moviment tiri marxa enrere, almenys com a aglutinador de sectors ciutadans perjudicats per la crisi econòmica. Això explica que, per exemple, a la manifestació d'avui també s'hi hagin sumat nombrosos col·lectius, des de funcionaris afectats per les retallades, fins a afectats per l'impagament d'hipoteques. "Gràcies al 15-M, una part de la societat s'ha despertat i molta gent pensa que té una pila de coses per les quals protestar, perquè se sent angoixada", explicava ahir a Efe l'antropòleg Manuel Mandianes.

Oxigen per continuar

Hi ha un sentiment generalitzat que de l'èxit i, sobretot, del civisme de les mobilitzacions d'avui en depèn el futur del moviment. Un altre caos com el de dimecres podria ser letal per als indignats de Barcelona, que en els últims dies han patit episodis de fortes divisions internes, la qual cosa s'ha traduït en el fet que actualment un petit grup de persones segueixen acampades a la plaça de Catalunya, mentre que la resta hagi fet cas del que van decidir en assemblea i hagin abandonar aquest espai. També una subcomissió s'ha enfrontat públicament amb una part del moviment després que s'hagi trigat onze dies a incorporar l'aprovació del dret a l'autodeterminació de Catalunya en el document de mínims del col·lectiu.

Aquests entrebancs i la disparitat de criteris va ser precisament una de les advertències que els va llançar ahir el músic i actor Hördur Torfuson, un dels impulsors dels moviments de protesta a Islàndia contra els banquers: "Cal concretar els objectius per guanyar-se la credibilitat, perquè sinó els polítics no escolten i només es fa soroll en la distància", va dir durant una xerrada que va oferir ahir als indignats a Barcelona.

stats