L'ENDEMÀ DEL SETGE
Crònica 17/06/2011

Els 'indignats', obligats a explicar-se

"Qui no va mantenir una protesta pacífica no ens representa", insisteixen els 'indignats', a l'espera de consensuar una resposta oficial i mentrestant acumulen crítiques de molts dels que els donaven suport.

M.ortega / T.gutiérrez
2 min
Canvi d'estratègia Una assemblea a les portes del Parc de la Ciutadella va servir perquè els 'indignats' decidissin, hores després  del bloqueig a l'entrada de diputats al Parlament, canviar de plans i fer les reivindicacions a la plaça Sant Jaume  per sortir del punt de conflicte.

Barcelona.Els indignats tornen a demanar més temps abans de fer un pronunciament oficial. Consideren que les paraules del conseller d'Interior, Felip Puig, anunciant que s'investigarà fins al final per trobar els responsables del que va titllar de "delictes molt greus" són prou importants com per demanar assessorament a la comissió jurídica abans de fer una passa en fals. Conscients que les imatges del bloqueig al Parlament no els han fet cap bé i que es troben a la primera línia mediàtica, van optar ahir per posposar a avui la seva resposta com a moviment. El que sí que tenen clar i que ja van consensuar la mateixa nit de dimecres és que no se senten representats per les persones que van respondre amb violència durant la convocatòria a les portes del Parlament, perquè a les assemblees prèvies van parlar en tot moment d'una "acció pacífica, massiva i determinada".

Més difícil els és, en canvi, definir quin era l'objectiu de l'acció. Alguns dels membres del moviment negaven ahir que la intenció fos impedir l'entrada de diputats al Parlament, tot i que així constava a la seva pàgina de Facebook i que, en les intervencions de l'assemblea de diumenge -monotemàtica sobre les accions a les portes del Parlament i la manifestació del 19 de juny- s'explicava explícitament que la voluntat era: "Impedir que els diputats entrin i, en cas que ho aconsegueixin, impedir que en puguin sortir". Tot i la impossibilitat del consens, a títol personal alguns indignats , com l'Oriol, de la comissió d'informació, asseguraven sentir-se "afeblits per unes imatges de violència que no són les que s'havien acordat" i que "no representen el moviment".

Tant CCOO com UGT van condemnar ahir l'actuació dels indignats de dimecres al Parlament. El secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, va dir que tot i que entén la indignació que poden provocar les retallades "si el moviment hagués estat pacífic, tots ho valoraríem", mentre que el portaveu de CCOO, Emili Rey, deia que el sindicat "rebutja qualsevol atac de violència contra les institucions". En la mateixa direcció anava el comunicat de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) que condemnava "les agressions, coaccions i amenaces que van patir diversos diputats". Tot i que l'Associació ha donat suport a la protesta des del principi, ahir es van voler distanciar dels episodis violents.

D'altra banda, el Col·legi de Periodistes va denunciar les agressions que van patir els periodistes que estaven cobrint la informació a la Ciutadella, especialment els de TV3 i La Sexta, i va recordar que "treballen per garantir el dret fonamental de la ciutadania a rebre una informació lliure". El politòleg Josep Maria Royo, que va ser present dimecres durant els incidents del Parlament va destacar ahir la seva condemna sense pal·liatius a la violència i va dir: "No és la resposta davant la situació que estem vivint". Tot i això, aquest investigador per la pau que ha donat suport als indignats va matisar que no li agradaria que "amb els fets menyspreables i injustificables que han patit alguns polítics, s'emmascarés el caràcter pacífic i no violent del conjunt del moviment dels indignats".

stats