REIVINDICACIÓ SOCIAL
Crònica 17/05/2011

Els 'indignats' s'organitzen

Maria Ortega Marta Bausells
3 min
Contra la banca i els polítics Sota el lema "No som mercaderies en mans de polítics i banquers", el moviment Democràcia Real Ja va sortir diumenge als carrers d'una seixantena de ciutats per posar de manifest la indignació de milers de persones amb l'actual model econòmic i social.

"E l món s'està movent i nosaltres continuem vivint en una societat marcada per la injustícia social i econòmica. Què passa a casa nostra?" Aquesta va ser la idea fundacional de la plataforma que diumenge va omplir els carrers d'una seixantena de ciutats per reivindicar "una democràcia real" i que ahir encara cuejava amb un intent d'acampada al centre de Barcelona i en altres punts de l'Estat. Referents com les revoltes al món àrab o models de protesta com l'islandès es van barrejar en el xup-xup reivindicatiu que han fet bullir aquests últims mesos de manera conjunta diferents col·lectius que, fins ara, remaven en diferents direccions. I també persones a títol individual que s'han sumat a la iniciativa per treure la indignació al carrer.

El punt de trobada de tot plegat va ser Facebook i uns horitzons amplis, sense cap idea política que pogués restar força a l'objectiu final: "recuperar la igualtat", tal com recordava l'encapçalament del manifest que es va llegir al final de les mobilitzacions. El moviment es va començar a gestar fa cosa de quatre mesos a través del grup de Facebook Plataforma de Coordinación de Grupos pro Movilizaciones Ciudadanas, que continua actiu, amb 476 membres, per als temes de gestió més interna de la plataforma. Aquest grup, una mena de calaix de sastre on cada membre podia deixar-hi escrita la seva reivindicació i les propostes de futur -d'aquí neix, en bona mesura, el manifest-, va desembocar aviat en un espai més públic i massiu, de crida: la pàgina de Democràcia Real Ja. I un hashtag a Twitter que els dies previs a la manifestació va ser trending topic al conjunt de l'Estat.

Debat 'online'

Des d'aquests espais, s'han coordinat les diferents manifestacions i s'han discutit aspectes organitzatius com ara el tipus de llenguatge a utilitzar o l'estètica dels cartells i la voluntat que les marxes fossin tranquil·les per desvincular el moviment de l'incivisme. I des d'on es continuaran impulsant accions, perquè, com remarquen els membres d'aquest col·lectiu, "la manifestació de diumenge va ser només un primer pas i això ja no es pot aturar".

Ja hi ha en marxa la comissió Post-15M, que es planteja noves mobilitzacions, segurament amb l'horitzó fixat més enllà de l'estiu, tal com explicaven alguns dels membres ahir a mitja tarda. Una mica més tard, però, els esdeveniments es precipitaven amb la convocatòria espontània d'una acampada a la plaça Catalunya de Barcelona -i simultàniament en vuit ciutats del conjunt de l'Estat-, que va seguir un petit reducte d' indignats. "Coses de la immediatesa de les xarxes socials i de l'efervescència del moment", segons valorava el Toret, un dels membres de la plataforma. El precedent de Madrid, on alguns manifestants han convertit des de diumenge la manifestació en acampada, també va contribuir a accelerar les coses.

Més base social

Noves convocatòries a banda, per arribar fins aquí -amb 15.000 persones als carrers del centre de Barcelona, diumenge, segons l'organització- el primer pas necessari va ser ampliar la base social de la reivindicació. En definitiva, "fer córrer la veu i organitzar la feina en comissions", tal com explica la Klaudia Álvarez, membre de la plataforma des de fa uns mesos quan va topar amb el grup fundacional.

Un dels punts claus dels primers mesos de feina d'aquest moviment va ser el naixement de comissions com la de difusió internacional per buscar complicitats en diferents ciutats europees -Londres, Amsterdam o París es van afegir ahir a les mobilitzacions- o la creació dels nodes locals, com ara la xarxa a Barcelona que es va començar a reunir els diumenges fa un mes i mig. El boom de les manifestacions de diumenge els està portant ara a buscar un local més gran.

stats