PREUS
Crònica 14/07/2011

La inflació cau al juny una dècima per la rebaixa del preu del tabac

T. G.
1 min
La inflació cau al juny una dècima per la rebaixa del preu del tabac

Barcelona.La caiguda d'un 6,4% dels preus del tabac i de les begudes alcohòliques i l'inici de les rebaixes va ser decisiva perquè la inflació es reduís una dècima al juny a l'Estat, que va quedar en el 3,2% (el 3,3% a Catalunya). La variació interanual va ser de tres dècimes també a la baixa. Els preus de la inflació subjacent, la que no té en compte ni els aliments no elaborats ni els carburants, es va reduir quatre dècimes, fins l'1,7%. Això vol dir que el preus han comptabilitzat dos mesos seguits de caigudes, des que a l'abril van arribar al 3,8%.

En aquest sentit, el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, va argumentar ahir que aquesta tendència seguirà el juliol, perquè encara es mantindrà l'efecte de la pujada de l'IVA realitzada fa just un any. La davallada dels preus dels carburants també ajudarà. Campa va aprofitar ahir per demanar a patronal i sindicats que negociïn convenis col·lectius a les empreses que lliguin els salaris amb la productivitat. Si, per contra, els convenis se segueixen relacionant amb la inflació hi haurà un rebot en els pròxims mesos que provocarà un increment de l'IPC.

Pel que fa al diferencial amb els països de l'eurozona, José Manuel Campa va assegurar que si es confirma la dada avançada d'inflació del 2,7%, Espanya haurà aconseguit retallar la distància en un total de quatre dècimes.

stats