EVOLUCIÓ DELS PREUS
Crònica 31/12/2011

La inflació recula a nivells del novembre del 2010

L'IPC interanual se situa en el 2,4%, el punt més baix des del novembre del 2010. El descens s'explica en bona part per la baixada dels preus dels carburants i lubricants i el manteniment del tabac.

Ignasi Pujol
2 min
DAVALLADA DELS PREUS DELS CARBURANTS  L'Instituto Nacional de Estadística apunta que el descens de l'IPC s'explica, principalment, per la baixada dels preus dels carburants i lubricants  i pel manteniment del preu del tabac.

BARCELONALa inflació interanual ha baixat per tercer mes consecutiu i ha caigut cinc dècimes al desembre, fins al 2,4%, segons l'indicador avançat de l'índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Segons l'INE, aquest descens és conseqüència, principalment, de la baixada dels preus dels carburants i lubricants i del manteniment del preu del tabac.

La taxa del 2,4% és la més baixa que hi ha des del novembre de l'any passat, quan es va situar en el 2,3%. Ahir també es va donar a conèixer l'indicador avançat de l'IPC harmonitzat -que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l'euro-, segons el qual la inflació interanual ha caigut sis dècimes al desembre respecte al novembre, fins al 2,3%.

L'indicador avançat és només un avançament de l'IPC, ja que la dada definitiva es coneixerà el 13 de gener, però no acostuma a variar de manera significativa. Si es confirma el descens de cinc dècimes en l'IPC del desembre significaria que la inflació continua en el camí descendent iniciat al maig i que va ser interromput al setembre quan la taxa va augmentar una dècima, després de cinc mesos consecutius de baixada.

Canvi de tendència

Segons les dades de l'INE, els preus van començar a incrementar-se l'octubre de l'any passat, quan la inflació interanual es va situar en el 2,3%, i van assolir el seu màxim l'abril d'aquest any, quan va arribar al 3,8%. Al maig, l'IPC va començar la davallada i va passar del 3,5% d'aquest mes al 3% a l'agost, tendència que es va trencar el mes següent.

Per altra banda, ahir es va conèixer una altra dada que indica l'alentiment de l'economia. La demanda bruta d'electricitat a la Península ha caigut un 2,1% durant aquest any en relació al 2010. Concretament, la demanda es va situar en 255.176 gigawatts hora (GWh), segons va anunciar Red Eléctrica de España (REE).

Aquest descens és el quart dels registrats en tota la sèrie estadística, que arrenca el 1959, i el segon de més envergadura, per darrere del del 2009, quan la crisi va provocar una caiguda del 4,6%. Els altres anys de contracció van ser el 1993 i el 2008, amb reduccions del 0,3% i el 0,2%, respectivament.

Un cop corregits els efectes de laboralitat i de temperatura, el consum del 2011 ha estat un 1,2% inferior al registrat durant el conjunt de l'any anterior.

Pes creixent de les renovables

Aquest any l'energia renovable ha representat el 32,8% del total de l'electricitat consumida, enfront del 35,4% del 2010. L'eòlica ha aportat un 15,9% del total, enfront de l'11,5% de la hidràulica, el 2,9% de la fotovoltaica i el 0,8% de la termosolar.

De la resta de fonts de generació, la nuclear és la de més aportació a la matriu de generació, amb un 21%, per davant del 18,8% dels cicles combinats de gas, del 15,5% del carbó i de l'11,9% de la cogeneració.

Al desembre la demanda bruta d'electricitat ha estat de 21.655 GWh, un 7,4% inferior al mateix mes de l'any passat, i un 4,9% menys si s'exclouen els efectes del calendari i de les temperatures, segons va informar REE.

stats