PREUS
Crònica 30/09/2011

La inflació repunta després de quatre mesos de caigudes

Ara
2 min
Els preus van pujar al setembre per l'increment del tabac i pel dels carburants.

Barcelona.La inflació ha trencat al setembre la tendència a la baixa dels últims quatre mesos. L'Índex de Preus al Consum (IPC) avançat va pujar una dècima, fins al 3,1%, segons les dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els responsables d'aquest lleu increment van ser els preus dels carburants, lubricants i el tabac.

Les empreses tabaqueres van mantenir una guerra de preus per afrontar la baixada de vendes que va durar fins a l'agost. Des d'aleshores, els principals fabricants van optar per tornar a apujar els preus.

La inflació va començar a elevar-se l'octubre de l'any passat, quan se situava en el 2,3%, fins a tocar el 3,8% a l'abril. Des d'aleshores i fins al setembre, l'alça dels preus es va anar moderant fins a situar-se per sota del 3%. La dada definitiva d'IPC es donarà a conèixer l'11 d'octubre, però en tot cas, les variacions amb la xifra avançada solen ser molt poques. L'objectiu oficial d'inflació a la zona euro és del 2%.

Augment inesperat

La pujada d'una dècima de l'IPC espanyol no era esperada. Sigui com sigui, els analistes consultats per l'agència Efe destaquen que la pujada de setembre és poc significativa, només d'una dècima. Aquests mateixos experts preveuen que la inflació s'anirà reduint durant els últims mesos de l'any, fins a tancar entre el 2% i el 2,5%. La causa del previsible retrocés en els pròxims mesos és el preu del petroli, que entre l'octubre i el desembre del 2011 es preveu que sigui inferior al del mateix període de l'any passat. Precisament a finals del 2010, el cru va experimentar una forta pujada que va empènyer a l'alça l'IPC.

L'INE va començar la difusió de l'indicador avançat de l'IPC al gener d'aquest any, perquè des d'aquesta data les metodologies de càlcul de l'IPC i de l'IPCA (l'harmonitzat) es diferencien en el tractament del vestit i calçat i les fruites i hortalisses fresques, per l'entrada en vigor d'un canvi reglamentari a la Comissió Europea (CE).

stats