PREVISIONS TURÍSTIQUES
Crònica 21/04/2012

Els ingressos del turisme creixeran un 7% aquest any

Cara i creu per al turisme el 2012. Les previsions apunten un augment del 7% dels ingressos, gràcies sobretot al turisme estranger. La crisi s'enquista entre els catalans, que faran vacances més barates.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Erika Harms, experta en turisme sostenible, en un dels estands  del Saló Internacional del Turisme a Catalunya.

BARELONA.El sector turístic confia a repetir o millorar les xifres de visitants estrangers que es van registrar el 2011, que van ser de rècord, tant en quantitat de turistes com en despesa. El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, es va mostrar optimista ahir durant la inauguració del Saló Internacional del Turisme a Catalunya (SITC) i va destacar que per a aquest any preveu que els ingressos dels turistes que vindran a Catalunya creixin un 7% respecte a l'any anterior, en què es van recaptar 11.300 milions d'euros, una xifra històrica, segons Mena, especialment en el context de crisi. Mena va dir que aquest augment s'explica per l'augment de visitants -tot i que no va avançar xifres-, pel creixement de l'oferta -amb més destins i més productes- i per la qualitat més alta de l'oferta. En aquest sentit, el conseller va destacar que Catalunya vol tenir "una oferta turística molt amplia" perquè el camí "és segmentar".

Aquest augment de la diversificació del turisme permet, segons va dir el conseller, donar més valor, qualitat i competitivitat al sector i al territori, i va assegurar que és un model en què també té cabuda el projecte d'Eurovegas. En aquest sentit va posar com a exemple Califòrnia, als EUA, i la seva oferta diversificada en turisme, que va des del sol i platja fins a l'oferta universitària, passant pels parcs temàtics i els centres de recerca tecnològica. Mena va dir que el Govern "està treballant" per poder guanyar la pugna amb la comunitat de Madrid, que també va darrere del projecte, i atreure finalment la inversió del magnat Sheldon Adelson per instal·lar aquest macrocomplex hoteler i d'oci.

Pel que fa a la procedència dels visitants que vindran a passar les vacances a Catalunya, Mena va explicar que es mantenen alguns països tradicionals, com Alemanya, França i Anglaterra, "que estan sortint millor de la crisi" i que ja coneixen el territori. D'altra banda, s'espera un augment molt important de turistes russos. El conseller va explicar que recentment s'ha tancat un acord amb diversos turoperadors del país que portaran 170 vols setmanals al llarg de la temporada alta. També s'està treballant per augmentar els visitants dels EUA, molt interessats en els viatges de creuers, aprofitant que el port de Barcelona s'està posicionant com un dels més importants del món, només per darrere dels de Florida.

Els catalans, més a prop

L'optimisme no es nota, en canvi, entre els turistes catalans, que segueixen patint la crisi i enguany optaran per vacances més econòmiques i a destinacions més pròximes. És la principal conclusió de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV). El seu vicepresident, Jordi Gurri, va explicar que les illes Balears, les Canàries i la costa mediterrània seran els destins preferits dels catalans per als mesos d'estiu, juntament amb destins rurals d'interior, que han guanyat molt protagonisme des de l'inici de la crisi econòmica. Les previsions del sector són repetir les xifres de l'any anterior, "que va ser força fluix", segons Gurri, però en cap cas disminuir-les.

stats