Crònica 18/01/2011

La inseguretat preocupa més els nouvinguts

Les actituds incíviques accentuen la sensació d'inseguretat dels ciutadans. Salt ho ha reviscut en els darrers dies. Però la preocupació per l'ordre inquieta tant els autòctons com els immigrants.

Joan Serra
2 min
Els Mossos d'Esquadra es van desplegar diumenge a la nit a Salt per prevenir nous actes vandàlics.

BARCELONALes relacions establertes entre immigració i incivisme alimenten estereotips, com el que diu que la preocupació per la inseguretat només la manifesten els ciutadans autòctons. Els veïns de procedència estrangera també verbalitzen aquesta por del desordre públic. "Tots els veïns volen viure en barris que siguin segurs i els immigrants no són una excepció", raona Saïd El Kadaoui Moussaoui, psicòleg i escriptor. "L'immigrant sempre viu molt més la sensació d'inseguretat, ja sigui perquè ha hagut de regularitzar la seva situació o per la impossibilitat de programar un pla de vida", apunta Ricard Zapata-Barrero, professor de teoria política i director del Grup de Recerca Interdisciplinari sobre Immigració de la Universitat Pompeu Fabra.

Les dades del Baròmetre d'Opinió Pública de l'Hospitalet, presentat ahir, ratifiquen la tesi que als estrangers els preocupa, sobretot, la inseguretat. De fet, els nouvinguts consideren que la falta d'ordre és el principal problema que té el municipi (28,9%), fins i tot per davant de l'atur (19,2%), que afecta especialment el col·lectiu immigrant per l'impacte de la crisi econòmica. En canvi, els ciutadans amb nacionalitat espanyola exposen que el primer repte que ha de saber gestionar l'Hospitalet és el de la immigració (32,4%), tot i que també citen entre els principals problemes de la ciutat la inseguretat (24,5%) i l'atur (20%). "L'Ajuntament valora molt positivament aquesta exigència: és un repte i un compromís que assumim", va comentar el regidor Alfons Bonals, que ahir exercia de portaveu del consistori, per valorar els maldecaps exposats pels ciutadans de procedència estrangera. Bonals va argumentar que el fet que part dels nouvinguts procedeixin de països amb dèficit de seguretat fa que sigui una prioritat quan s'instal·len al municipi d'acollida, segons informa Josep Ferrer.

La preocupació per la inseguretat del col·lectiu immigrant no sorprèn Saïd El Kadaoui, acostumat a escoltar pares de procedència estrangera que pateixen pel futur dels seus fills. "Molts immigrants tenen por que els seus nens quedin estigmatitzats per relacionar-se amb els que cometen actes vandàlics", argumenta el psicòleg i escriptor, que recorda que la seguretat també és una exigència esgrimida pels ciutadans que resideixen als suburbis francesos, un precedent citat sempre que s'obren debats amb la convivència com a denominador comú. "Els problemes d'inseguretat els pateix tothom", reflexiona Zapata-Barrero, que demana una visió més calidoscòpica a l'hora d'estudiar la immigració. El professor de la UPF està convençut que en la manifestació per repudiar els actes vandàlics que es programarà a Salt "hi haurà molts immigrants, perquè comparteixen la preocupació de la resta de la ciutadania".

La immigració preocupa menys

En el darrer Baròmetre d'Opinió Pública del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2010, la immigració era la cinquena qüestió que més preocupava els ciutadans. Les dades indicaven que el primer maldecap dels catalans era l'atur i la precarietat laboral (és el que pensen un 52,1% dels enquestats). El funcionament de l'economia (14,5%), la insatisfacció amb la política (8,9%) i les relacions entre Catalunya i Espanya (4,9%) continuaven sent els principals problemes citats, per davant de la immigració (només un 4,2% dels enquestats consideraven el degoteig migratori la preocupació més important que té el país). Tanmateix, un 19,9% de la ciutadania sí que incloïa la immigració entre el llistat de qüestions prioritàries que Catalunya ha de saber gestionar.

stats