Crònica 05/07/2011

Les insolvències d'empreses repunten un 1% fins al juny

E.f.
2 min

Barcelona.Les pimes segueixen patint les estretors econòmiques derivades de la crisi. Un total de 595 empreses van declarar-se en suspensió de pagaments (concurs de creditors) durant el primer semestre del 2011, una dada que equival a un increment d'un 1% respecte del mateix període de l'any passat, segons recull el darrer baròmetre concursal de la consultora PwC.

Amb aquestes dades Catalunya va concentrar gairebé un de cada quatre concursos de creditors presentats a tot l'Estat (un 22%). Els concursos al Principat, el País Valencià i Madrid van sumar més de la meitat de les insolvències d'aquest període. Les Balears van registrar l'increment més fort d'insolvències, un 91% més, amb 105 concursos presentats. A Espanya hi va haver un repunt d'un 12%, amb 2.721 concursos presentats fins al juny. Respecte de les dades de l'últim semestre del 2010, les fallides van créixer un 29%, un nou rècord negatiu.

Pel que fa a la mida de les empreses afectades, les dades continuen en la mateixa línia que l'any passat. Tres quartes parts eren empreses petites, de fins a 50 treballadors. A més a més, un 60% tenien uns actius per sota dels dos milions d'euros, segons l'estudi. Els treballadors afectats per aquests processos concursals a tot l'Estat van ser 58.076, un 18% més que en el mateix període de l'any passat.

Els sectors més afectats continuen sent la construcció i l'immobiliari, que van aplegar un 44% de les suspensions de pagament a Espanya en l'últim semestre. Altres activitats que també van resultar especialment castigades pels concursos de creditors van ser l'alimentació, la distribució i el sector agrícola. En canvi, sectors com el financer i el sanitari van registrar un descens d'un 42% i un 23%, respectivament.

L'escenari dels pròxims mesos no és optimista, segons va assenyalar Enrique Bujidos, soci de PwC, que va preveure més expedients concursals aquest any.

stats