Crònica 04/04/2012

La inversió estatal al País Valencià cau un 34%

Els comptes espanyols preveuen destinar 1.008 milions d'euros per a inversions al País Valencià. La xifra va rebre el vistiplau del president valencià, Alberto Fabra, per solidaritat amb el seu partit.

Salvador Almenar
2 min
El president valencià, Alberto Fabra, amb el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ahir durant la visita a l'Institut de Biomecànica de València.

VALÈNCIA.La partida que el govern de Rajoy destinarà en el capítol d'inversions als valencians suposarà un descens del 34,5% respecte del 2011. La retallada pressupostària que es desprèn de l'avantprojecte de pressupostos que ahir va presentar al Congrés el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es tradueix en una pèrdua de 530 milions respecte de l'exercici anterior. És, doncs, la cinquena comunitat autònoma que més notarà la rebaixa de les transferències de l'Estat, i ho farà, a més, amb el vistiplau del govern d'Alberto Fabra. En percentatges, els 1.008 milions d'euros representen un 7,9% del total per al conjunt de l'estat espanyol.

Tot i la rebaixa, el govern valencià va mostrar la seva "satisfacció" perquè els pressupostos presenten partides específiques per a l'execució del corredor mediterrani. Per l'executiu d'Alberto Fabra, els 322,3 milions d'euros que es destinaran a la construcció d'aquesta infraestructura al País Valencià "en garanteixen el desenvolupament" i al mateix temps "demostren el compromís del govern d'Espanya amb el corredor mediterrani".

En la línia restrictiva dels pressupostos del 2012, també pateix un descens el percentatge que la Generalitat Valenciana rebrà del fons de compensació interterritorial. Concretament veurà minvada l'assignació en un 5,5% respecte de l'any anterior, la qual cosa significa que percebrà durant el 2012 un total de 82,58 milions d'euros.

Malgrat la caiguda de tots els paràmetres que fan referència a les transferències de l'Estat al País Valencià, el president Fabra va acceptar sense aixecar la veu els comptes espanyols. En una intervenció al costat del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el president valencià va demanar al govern de Rajoy "que sigui sensible amb les necessitats que té la comunitat".

Tot i així, es va mostrar comprensiu amb la rebaixa en les inversions "pel moment difícil" en què està l'economia. En aquest sentit, Fabra va mostrar un cop més que no és partidari a hores d'ara de reclamar una millora en el finançament valencià i va assenyalar que són moments en què tothom ha de "donar un cop de mà".

"Inacceptable" per l'oposició

Bastant menys complaent es va mostrar el portaveu de Compromís, Enric Morera, que va qualificar els pressupostos "d'inacceptables". Segons les seves paraules, qualsevol percentatge d'inversió que sigui inferior al 10% "és una clara discriminació" si es té en compte "el pes del País Valencià en el PIB, la població i l'aportació que fa aquest territori a les arques de l'Estat". Per la seva banda, la portaveu d'Esquerra Unida va criticar el "bloqueig" que està fent el PP a la reforma de l'Estatut perquè el País Valencià obtingui una millora del finançament.

stats