Crònica 30/07/2011

La inversió industrial repunta després de quatre anys

La cambra veu signes de millora en el comportament de la indústria i els serveis que podrien impulsar l'economia en els propers mesos. Tot i així, la debilitat del consum alenteix el creixement.

Ariadna Carbonell
2 min
La indústria, un dels motors de la recuperació per l'empenta de les seves exportacions.

Barcelona.Feia quatre anys que no passava, és a dir, des de l'inici de la crisi. La inversió industrial -un dels indicadors que sol explicar la salut econòmica del sector- va repuntar el segon trimestre a Catalunya impulsada per àmbits com el transport, els fabricants de maquinària, l'alimentació o la química, segons l'últim informe de conjuntura econòmica de la cambra de comerç de Barcelona.

Les previsions de la cambra assenyalen que l'economia catalana creixerà un 0,9% el 2011 i un 1,5% el 2012, impulsada per l'empenta del turisme i l'increment de l'exportació industrial. Unes estimacions que el president de la institució, Miquel Valls, va veure corroborades en la reducció d'aturats a Catalunya, de 36.800 persones. Tot i així, la cambra adverteix de la lleugera frenada del creixement del PIB durant el segon trimestre, fins a l'1,1%, com a conseqüència de la moderació del consum de les llars i la pèrdua d'impuls de l'activitat industrial per la debilitat de la demanda interna.

En tot cas, Valls va emfatitzar l'aportació present i futura de les vendes de les empreses catalanes a l'exterior. En aquest sentit, el president de la cambra va explicar que el nombre de companyies exportadores va seguir creixent durant els últims mesos, fet que consolida Catalunya com la comunitat amb més empreses que venen fora. Al tancament del segon trimestre suposaven el 36% del total de les companyies exportadores d'Espanya. Una altra dada que apunta a l'optimisme, segons Valls, va ser el nombre d'empreses que exporten de manera regular -és a dir, que han venut fora en els últims quatre anys-. Actualment ja són el 50% de les companyies exportadores, per sobre d'ara fa un any, quan eren només el 34%.

El diagnòstic de la cambra destaca un repte principal per a l'economia catalana: guanyar dimensió. En aquest sentit, Valls va dir que només el 2% de les companyies catalanes facturen més de 50 milions d'euros l'any, lluny de països de dimensió similar com Dinamarca.

stats