INFRAESTRUCTURES
Crònica 05/03/2011

La inversió en obra pública caurà un 19% el 2011

Toni Garganté
2 min
Un treballador de les obres de l'AVE a la Sagrera.

Barcelona.La inversió en infraestructures es reduirà un 19,3% aquest any. L'Administració General de l'Estat (AGE) retallarà els seus projectes un 34,9%, i la Generalitat ho farà un 6,4%, tenint en compte que aquest percentatge creixerà encara més en els pròxims pressupostos. Aquestes caigudes de la inversió poden provocar una retallada més important, de fins al 48,4%, el 2012, en termes interanuals, segons les dades que Foment va fer públiques ahir.

Amb les dades de la licitació oficial tancades el 31 de desembre, les inversions de la Generalitat es van reduir un 27,9% el 2010. Segons la patronal catalana que encara presideix Joan Rosell, la reducció de la despesa pública no s'ha de centrar "tan intensament en les inversions, que són les que afavoreixen la competitivitat de l'economia". Així, el comunicat de Foment insisteix a demanar austeritat pressupostària, que s'hauria de centrar en la despesa de consum i en les transferències corrents, alleugerint l'aparell de les administracions i eliminant els organismes, agències i empreses públiques aparentment innecessàries.

Per l'organització empresarial, els projectes d'inversió s'han de prioritzar a partir d'una acurada anàlisi entre el cost i el benefici de cada projecte, i mantenir els que tinguin més impacte sobre la productivitat de les empreses. A més, aquestes retallades tenen un efecte immediat a les xifres d'ocupació. Foment estima que el 2011, les companyies de construcció en el segment d'infraestructures d'obra pública generaran un atur de 30.000 persones, a les quals se n'hauran d'afegir 54.000 més, provinents d'activitats relacionades indirectament amb aquest sector productiu, tant en la indústria com en els serveis. Per tant, els treballadors que poden anar a l'atur poden arribar als 84.000.

Finalment, l'informe de la patronal assenyala que la disminució de la inversió en carreteres i ferrocarril principalment també té implicacions en la pròpia recuperació econòmica, perquè el retorn fiscal és del 59% a curt termini, i pot arribar al 80% a mitjà termini, i reduir encara més els ingressos.

stats