Crònica 31/01/2012

Els inversors castiguen Portugal i la prima de risc es dispara

Els diputats italians s'abaixen el sou 1.300 euros a l'any. Brussel·les planteja limitar bonificacions als banquers

1 min
El primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho.

Els indicadors econòmics de Portugal han arribat a un punt màxim. La prima de risc del deute portuguès es va establir ahir en 1.364 punts en relació al deute alemany. La d'Espanya es va mantenir en 320. Els mercats estan castigant Portugal amb la idea que no podrà deslligar-se de la sort de Grècia. El govern portuguès manté que no necessitarà una segona ajuda, després del rescat de 78.000 milions d'euros del maig del 2011. Però els inversors no s'ho creuen.

Els 630 diputats italians cobraran 1.300 euros bruts menys a l'any (uns 700 euros en termes de salari net) com a mostra de compromís amb les mesures d'austeritat aplicades pel govern de Mario Monti. La rebaixa arriba després que fa uns mesos ja es retallés un 10% del sou als diputats que tenen altres càrrecs institucionals, com ara el mateix president de la cambra baixa, Gianfranco Fini. Els diputats cobren un salari net de 5.246 euros, sense comptar les dietes i contribucions a plans de pensions.

Els alts directius del sector bancari cobren unes bonificacions "inacceptables" en temps de crisi i la Comissió Europea (CE) tornarà a plantejar que es rebaixin. Ho va dir ahir el comissari europeu de Mercat Interior, Micher Barnier, que va considerar exagerat que els banquers es reparteixin aquests diners mentre el sector financer rep ajudes públiques per ser rescatat i s'exigeixen esforços a la ciutadania. Barnier va advertir que la CE "extremarà la vigilància" sobre les bonificacions aquest any.

stats