Crònica 03/08/2011

Els inversors temen que el preu dels bons arribi al límit del 7%

En uns mercats tan volàtils, el que més preocupa és l'encariment progressiu del deute. El Tresor es prepara per col·locar demà 3.500 milions d'euros en bons a tres i quatre anys enmig de la tempesta.

T.g.
2 min
Els inversors temen que el preu dels bons arribi al límit del 7%

Barcelona.És la frontera més temuda pels analistes, i la que podria convertir-se en el detonant d'un hipotètic rescat. Si el cost del deute arriba al 7%, els problemes es dispararien. Així va passar a Grècia, Portugal i Irlanda. A partir d'aquest límit, els mercats comencen a dubtar de les polítiques econòmiques i de les reformes iniciades.

El problema de l'encariment de la prima de risc no són les puntes a què pot arribar, sinó el progressiu nivell en què tanquen. Ahir a primera hora, el diferencial entre els bons espanyols i els alemanys a 10 anys va arribar al rècord de 403 punts bàsics des de la instauració de l'euro, fet que significa un preu del 6,45%. Però els rumors sobre un hipotètic interès de fons d'inversió xinesos de comprar deute espanyol i la notícia que el president espanyol, Rodríguez Zapatero, mantenia contactes amb el president de la CE, Durao Barroso, van apaivagar els ànims. Al tancament de les borses de la tarda, la prima va tornar als 390 punts. Però dilluns estava situada en els 374 punts.

Aquest increment esglaonat que sembla no tenir fre és el que espanta. "El que queda clar és que Europa no acaba de solucionar el seu problema del deute. No es tracta d'un país, sinó d'un tema global europeu. El que veritablement es troba a faltar és una política fiscal i de transferència comuna, amb un pressupost comunitari important", va explicar el professor de direcció i gestió pública de l'escola de negocis Esade, Àngel Saz.

Cal recordar que només el març passat, el Tresor espanyol col·locava bons a cinc anys al 4,4%, fins i tot amb una petita reducció amb l'anterior subhasta. La situació ha canviat radicalment en sis mesos, tot i les declaracions de fa dies de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i d'ahir mateix del ministre de Foment, José Blanco, en el sentit que l'increment de la prima de risc "és passatgera". El també portaveu del govern va afegir que la volatilitat en els mercats és més elevada a l'agost, un mes en què hi ha poques transaccions en renda fixa i variable.

En tot cas, caldrà veure demà a quin preu ha de col·locar el Tresor les emissions previstes de 3.500 milions en bons a tres i quatre anys.

Caigudes borsàries

Les borses europees van mantenir el seu comportament a la baixa. L'Íbex-35 va recular un 2,18%, fins als 9.114,9 punts, nivells de l'any passat. Els mercats no van valorar la reducció de l'atur del juliol a Espanya, ni la nova situació desfermada als Estats Units, si més no millor de la que hi havia diumenge a la nit. En el desori general només Gas Natural va tancar en positiu a l'índex selectiu espanyol.

Un dels pocs indicadors positius va ser l'Euríbor, que va retallar dos mil·lèsimes la taxa diària, fins als 2,17%. L'índex segons el qual es fixa el tipus d'interès de la majoria d'hipoteques suma ja cinc sessions consecutives de rebaixes, per sota del 2,18% amb què va tancar el juliol i que va suposar el nivell més elevat dels darrers dos anys. En aquest cas, els mercats sí que van valorar l'acord sobre l'increment del sostre del deute als Estats Units.

stats