ONADA DE CANVI AL MÓN ÀRAB
Crònica 09/02/2011

Els islamistes reclamen democràcia al Marroc

El principal grup islamista de l'oposició al Marroc reclama un "canvi democràtic urgent". El dia 20 s'ha convocat a les xarxes socials una manifestació per exigir una reforma constitucional.

Cristina Mas
2 min
Una nena al suburbi de Sidi Mumen, un dels principals focus de pobresa i radicalisme islàmic a la ciutat de Casablanca.

Barcelona."No hi ha altra alternativa que dur a terme urgentment un canvi democràtic per trencar amb el despotisme i respondre a les necessitats i les exigències del poble, o si no, el poble prendrà la iniciativa de forçar pacíficament el canvi, amb tots els sacrificis per escombrar l'arbitrarietat". Són paraules del comunicat que el moviment islamista Justícia i Caritat, considerat la principal força d'oposició al Marroc, va fer públic ahir a la seva pàgina web.

L'organització, il·legalitzada pel règim de Mohamed VI, reclama també "la derogació de la Constitució actual i la crida a una assemblea constituent" que elabori un nou text "on es posi fi a tota forma de dictadura i al monopoli del poder i de les riqueses nacionals". Tot i que les autoritats marroquines situen la força del moviment en unes 40.000 persones, els seus responsables parlen de més de 200.000 seguidors. Justícia i Caritat, d'inspiració sufí, està arrelat en els districtes més pobres de les principals ciutats del país, i compta amb una base entre els estudiants universitaris i els llicenciats a l'atur.

"Avui el Marroc té una cita amb la història per acabar amb aquest estat regressiu i sempitern caracteritzat per l'autoritarisme, la violació dels drets humans, la personalització de les accions polítiques i socials, el robatori del diner públic i la tolerància dels corruptes i els mercaders dels patiments de milions de marroquins, que acumulen fortunes colossals, trepitjant la dignitat dels ciutadans", diu el comunicat.

La televisió estatal marroquina ha informat amb moltes limitacions de les revoltes a Tunísia i Egipte, però al país s'han seguit els esdeveniments del gener a través de la cadena qatariana Al-Jazira. Alguns joves marroquins s'han immolat, imitant el gest de Mohamed Bouazizi, que va fer esclatar la revolta tunisiana. En el seu comunicat, els islamistes criden a la fi de la "banalització" de la vida política i econòmica del Marroc, en referència al govern autoritari i el nepotisme del derrocat president tunisià.

Manifestació el dia 20

El comunicat coincideix amb la convocatòria a través de Facebook d'una manifestació el pròxim dia 20 a les principals ciutats del país per "una reforma constitucional i democràtica i la dissolució del Parlament".

El líder de Justícia i Caritat, Abdessalam Iassín, va reclamar el 1974 reformes democràtiques al rei Hassan II, que va posar el dirigent islamista sota arrest domiciliari durant més de set anys. En arribar al tron el 1999, Mohamed VI el va posar en llibertat i va tenir una actitud més tolerant amb el moviment.

Iassín qüestiona l'autoritat religiosa que el règim marroquí atorga al rei. El Marroc és una monarquia constitucional amb un Parlament electe, però la Constitució dóna al rei la potestat d'elegir els ministres claus, decretar l'estat d'emergència i dissoldre les legislatures.

stats