CRISI NUCLEAR
Crònica 25/03/2011

Els japonesos ja miren endavant amb esperança

Sachiyo Takabe
3 min
Una nena aguanta una de les ampolles d'aigua que les autoritats han facilitat a la població.

ANALISTA DE MERCATSLa suma de catàstrofes que hi ha hagut aquests últims dies afecten el poble japonès, l'economia nipona i moltes empreses del món. Es fa difícil imaginar de quina manera el Japó es recuperarà d'una ferida d'aquesta magnitud.

El paper del govern japonès per liderar la situació al país és decisiu. Segons informa Nikkei , un diari econòmic de referència, el govern ja ha decidit un pla d'ajuts econòmics per a les empreses. Tot i que el deute públic del govern era d'un 200% del PIB, si entrem en la naturalesa de les partides que componien aquest dèficit, es pot veure que el 94% són deute intern i només el 6% restant està col·locat als mercats estrangers. A més, el Japó té la quantitat més elevada d'actius financers del món i també el nombre més gran d'inversions en països estrangers. Per això, els experts consideren que el Japó no s'hauria col·lapsat des del punt de vista financer, a diferència de Grècia o Irlanda.

Amb el nou escenari, el govern haurà de fer grans inversions per a la recuperació i haurà d'encarar la davallada del consum i de la recaptació d'impostos. Si, a més, hi afegim el problema de l'energia nuclear, avui centre de la mirada de molts països i no només del Japó, veiem que es fa imprescindible restablir la seguretat i la confiança. És difícil saber com serà el futur, per això haurem d'esperar un temps abans de poder avaluar les accions i mesures que emprengui el govern per al finançament i també per resoldre la incertesa que ha generat l'afectació de les nuclears.

Les empreses que són locomotores de l'economia s'han vist afectades de manera directa o indirecta. Unes han hagut d'aturar la producció perquè els seus proveïdors van patir danys, mentre que altres han hagut de canviar horaris de feina per estalviar energia. L'energia és imprescindible per a qualsevol negoci i, per tant, fruit de la situació actual ja ha calgut reorganitzar sistemes de treball. Algunes de les principals empreses japoneses d'alimentació com ara Asahi (cervesa) ja han començat a fabricar a la regió sud del Japó. En aquest sentit, la societat de valors Iwai Research va afirmar que hi ha moltes possibilitats que més empreses es desplacin cap a les regions de sud.

El Japó no és el principal motor econòmic del món, ni té reserves de petroli com els països àrabs, però és clar que la conjuntura actual ja està començant a afectar els països estrangers. Tanmateix, des de Goldman Sachs, ja han manifestat que les possibilitats de recuperació per la caiguda de la producció al Japó són grans, perquè moltes fàbriques japoneses encara tenen reserves de productivitat i si poden reprendre la fabricació aviat, potser podran compensar les pèrdues.

Restablir serveis essencials

Els japonesos esperen que les empreses de serveis com electricitat o gas i constructores d'infraestructures per a les comunicacions ofereixin el màxim suport a les zones afectades, com més aviat millor, perquè són serveis que afecten directament la vida de la gent.

Cal que sigui així, com va passar després del terratrèmol de Hanshin (1995), quan aquestes empreses van acudir des de tot el Japó per contribuir a la recuperació de les instal·lacions i serveis. En aquell cas, treballadors de supermercats carregaven a l'esquena els productes que les víctimes necessitaven perquè les carreteres estaven tallades. I aquesta col·laboració va ser fonamental per a la reconstrucció del país. Com ho serà l'esforç de cadascun de nosaltres, perquè, per petita que sigui la nostra contribució, tots hi podem fer alguna cosa.

Malgrat els gravíssims problemes de Fukushima, i encara que pugui semblar una paradoxa, no podem descartar l'esperança. Perquè Fukushima és una paraula composta, formada a partir de shima , que vol dir illa, i de fuku , que es representa amb l'ideograma de la sort o la felicitat. És a dir que Fukushima i el país s'hauran de recuperar per ser una illa plena de felicitat.

stats