Crònica 28/03/2012

El pare del jihadista retreu a la policia que l'hagi matat

Ara
2 min
Mohamed Benalel Merah, de 70 anys, ahir a Alger després d'entrevistar-se amb un diari.

BARCELONA."França és un país fort, amb molts mitjans. Podrien haver utilitzat un gas, per exemple, i agafar-lo com si fos un nadó. Per què s'han precipitat? Per què l'han matat?", es preguntava ahir en una entrevista concedida a la cadena France 24 el pare de l'assassí confés de Tolosa, Mohamed Benalel Merah. L'home, de 70 anys i d'origen algerià, ha obert la polèmica després d'anunciar que es planteja demandar l'estat francès per haver abatut el seu fill. Durant la intervenció d'ahir a la televisió, però, no va fer cap al·lusió a aquesta intenció. Sí que va defensar poder enterrar el cos del seu fill a Algèria.

"Vull recordar-li a aquest home que el seu fill havia filmat els seus crims i havia pres la decisió diabòlica de difondre les imatges", va respondre el president francès, Nicolas Sarkozy, a les declaracions de Benalel. "Si fos el pare d'un monstre així, callaria per vergonya", va afegir al seu torn el ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, que va afegir que l'home fa més de 20 anys que està separat de la família.

L'advocat de Merah va afirmar que les exigències del pare eren "sorprenents" i va recordar que Benalel havia estat condemnat a penes de presó dues vegades, l'última el 2005 per tràfic de drogues.

Mentrestant les investigacions continuen endavant. Després d'haver empresonat el germà de l'assassí, ara la policia segueix la pista d'un "tercer home" que hauria estat implicat en el robatori de la moto amb què Merah va assassinar les set víctimes a Tolosa i Montauban.

Darrere la pista d'un tercer home

Le Monde va precisar ahir que aquest sospitós, que de moment no s'ha identificat, també hauria estat implicat en altres episodis precedents als crims, com l'intent de neutralitzar el localitzador de l'escúter.

De totes maneres, la teoria principal dels investigadors és que Merah era un llop solitari que sol·licitava ajuda puntual a alguns còmplices. El seu germà, Abdelkader, hauria estat el seu principal suport.

stats