INESTABILITAT AL SAHEL
Crònica 01/04/2012

La junta militar aboca Mali a l'aïllament

Adam Nossiter
3 min
CLAM PER LA PAU  Una multitudinària pregària a Bamako, la capital de Mali, va demanar ahir la fi de la violència al país.

THE NEW YORK TIMES / BAMAKOEls cotxes desfilen i disparen al cel només per ell. Els oficials porten xapes encunyades de fa poc amb la seva fotografia. La nova Constitució la fa el líder suprem i esborra el Parlament. El coronel colpista Amadou Haya Sanogo ha començat a assetjar i empresonar l'oposició a Mali. Una setmana després que un cop militar posés fi a dues dècades de democràcia al país, l'aparell del líder colpista s'atrinxera.

Aparentment, la vida a la bulliciosa Bamako, la capital d'aquest país de l'Àfrica Occidental, transcorre amb normalitat. Venedors de fruita treballen a la vora de les carreteres i motocicletes atrotinades fan ziga-zagues entre el trànsit sota el sol del desert. En una setmana, però, Mali ha passat de ser un exemple de democràcia a ser la mala peça sota govern militar de la regió.

Però res està decidit. El líder colpista, un capità de 39 anys que divaga quan promet eleccions i defensa els drets humans en les seves declaracions a la televisió estatal, rep pressions en diversos fronts.

Els governs veïns li reclamen que deixi el poder i estrenyen un setge al seu voltant. Els seus indisciplinats soldats han saquejat ministeris governamentals i han impedit als funcionaris tornar a la feina. I després que els colpistes reivindiquessin que el govern havia de ser derrocat perquè era massa incompetent per suprimir la rebel·lió tuareg del nord del país, el capità Sanogo es va veure forçat divendres a demanar ajuda als "amics de Mali".

Aparentment, no en té gaires. La Unió Europea i els Estats Units ja han retirat part de la seva ajuda al país. La Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEEAO) va alertar Sanogo que si avui no restableix l'ordre democràtic al país, bloquejarà les fronteres i congelarà els seus comptes al banc central regional. Aquesta resposta inusualment ràpida dels polítics de la zona posa a prova la capacitat de la regió per acabar amb la seva eterna maledicció: els cops d'estat militars.

"L'ordre constitucional tornarà"

Representants de la junta militar van assegurar ahir que retornaran l'ordre constitucional al país "aviat". Durant una visita a la veïna Burkina Faso, el líder d'una delegació de tres representants de la nova junta militar, el coronel Moussa Coulibaly, va dir que abans han de "debatre les condicions per abandonar el poder quan hi hagi una pau social i evitar tornar a caure en els mateixos errors" que els han portat, diuen, fins on són ara.

El ministre d'Exteriors de Burkina Faso, Djibril Bassolet, va assegurar que debatrà la manera d'aturar la rebel·lió tuareg al nord del país. "Sabem que el cop d'estat té les seves arrels en la guerra de la regió nord del país i tenim pensades una sèrie de mesures perquè Mali pugui mantenir la seva integritat territorial", va dir Bassolet en nom del país que fa de mediador de la CEEAO en la crisi colpista de Mali.

A Bamako, milers de manifestants partidaris de la junta militar van omplir els carrers dimecres per denunciar "la comunitat internacional" i el president derrocat, Amadou Toumani Touré. Dijous van atacar amb pedres l'edifici de la Borsa de Treball, que s'ha convertit en la seu dels anticolpistes. Pràcticament tots els dotze partits polítics del país formen part d'aquest grup de contraris al cop d'estat.

Els opositors veuen com s'escapen dues dècades de victòries democràtiques a Mali, assolides després dels motins que el 1991 van derrocar el darrer dictador del país. Comparteixen algunes de les crítiques dels colpistes contra el president destituït, que és vist majoritàriament com un dirigent molt dèbil i corrupte, però rebutgen que Sanogo l'hagi fet fora del palau presidencial quan només faltava un mes per a la celebració de les eleccions presidencials.

stats