Crònica 14/06/2011

Un jurista moderat, cristià i català i crucificat per Bildu

1 min

Enquadrat en el sector progressista del TC, el català Eugeni Gay, exdegà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, ha estat un dels magistrats amb més sensibilitat autonòmica en conflictes d'autogovern. Va arribar proposat pel PSOE, i CiU, primer crítica amb ell, ara hi té bona relació. Va redactar un vot particular sever contra la sentència de l'Estatut i va presidir la sala que va votar la primera resolució sobre la formació abertzale Bildu, que el Suprem havia il·legalitzat. No va utilitzar el seu vot de qualitat per trencar l'empat i va portar el debat al ple del TC, però la caverna mediàtica el va situar en el punt de mira durant el procés.

Gay s'ha mostrat favorable a l'extensió de drets socials en cas de conflicte, però de forma moderada, sense alinear-se amb les postures més esquerranes que els últims anys han encarnat Pérez Vera o Casas. La seva fe cristiana l'ha fet votar amb els conservadors en debats sobre lleis que feien referència a aspectes de caràcter moral.

Va assumir la vicepresidència del TC al gener, amb la vista posada a abandonar aviat l'alt tribunal. Era un ferm partidari d'una ràpida renovació per recuperar prestigi.

stats