JUDICI AL FUNDADOR DE WIKILEAKS
Crònica 25/02/2011

La justícia britànica dóna llum verda a l'extradició d'Assange

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, serà entregat a la justícia sueca per enfrontar-se a tres acusacions de presumptes delictes sexuals al país. La defens argumenta que no tindrà un judici just.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Julian Assange saluda els admiradors que l'esperaven ahir a fora  del tribunal de Londres després de la sentència.

Després de tres mesos de picabaralles judicials entre Julian Assange i la fiscalia sueca i dos dies i mig de vistes en un tribunal de Londres, la justícia britànica ja s'ha decidit: el fundador de Wikileaks serà extradit a Suècia per enfrontar-se a un judici per presumptes delictes sexuals. Assange nega les acusacions i diu que durant tot el procés -que es remunta a una detenció del 7 de desembre- no s'ha tingut en compte "la solidesa de les acusacions formulades" contra ell. "I sempre hem sabut que hauríem que recórrer", afegeix. I això justament va anunciar ahir la defensa als mitjans just després de sortir del tribunal londinenc de Belmarsh, al sud-est de Londres.

El jutge Howard Riddle va arribar a la conclusió que no hi ha motius perquè Assange no sigui sotmès a un judici just a Suècia o per témer que després l'entreguin als Estats Units, on suposadament va trair secrets d'estat a través de les filtracions de Wikileaks de milers de documents secrets nord-americans. Aquestes eren les argumentacions que la defensa havia utilitzat durant la resta de vistes, en què assegurava que Assange podria anar a parar als EUA després de ser jutjat a Suècia i un cop allà el podrien condemnar, fins i tot, a la cadena perpètua o la pena de mort.

Apel·lació al victimisme

El fundador de Wikileaks es va dirigir als mitjans de comunicació just després de conèixer la sentència. A dins, al tribunal, s'havia mostrat impassible quan va saber el resultat; a fora, en canvi, va apel·lar al victimisme i va dir que "treure una persona del Regne Unit, de la seva llengua materna, d'entre els seus familiars i portar-la a un lloc on no entén la llengua [Assange és australià] és molt greu, que mereix molt més que un formulari de dues planes emplenat per un buròcrata". Tot i això, Assange va assegurar que ja s'ho esperava perquè "el 95% de les ordres d'arrest europeu tiren endavant", per aquest motiu va fer una crítica dura al sistema d'extradició.

Mentre parlava als mitjans un grup de seguidors cantava "T'estimem, Julian" i li donaven ànims per enfrontar el que consideren una "conspiració nord-americana". A la pràctica, la fiscalia sueca recorda que Assange, de 39 anys, ha d'afrontar les acusacions de dues dones que diuen que va abusar d'elles l'agost passat. L'acusació més forta de les quatre denúncies contra Assange és la d'una dona que acusa el fundador de Wikileaks de mantenir-hi relacions de nit, mentre dormia, sense consentiment ni preservatiu, durant una visita a Estocolm. El jutge Howard Riddle considera, segons les declaracions de la testimoni, que la justícia britànica també jutjaria Assange per aquesta ofensa al Regne Unit. Com a resposta, el fundador de Wikileaks ha dit que les acusacions són "mentides increïbles" i que la justícia sueca és com "l'Aràbia Saudita del feminisme". La defensa també va recordar que era mentida que hagués marxat de Suècia el setembre passat per no haver-se d'afrontar a un judici.

La sentència complica la situació al fundador de Wikileaks, que ha vist com l'oportunitat de ser el centre d'atenció del dia quedava eclipsada per la revolta a Líbia.

stats