PROCÉS DE PAU AL PAÍS BASC
Crònica 21/01/2011

La justícia admet que callar sobre ETA no és delicte i absol Udalbiltza

Joan Rusiñol
2 min
La justícia admet que callar sobre ETA no és delicte i absol Udalbiltza

MadridHores després de l'últim cop policial contra l'esquerra independentista basca, l'Audiència Nacional va absoldre ahir els 20 membres de l'assemblea d'electes de Batasuna, acusats d'un delicte d'integració en organització terrorista.

La decisió es fonamenta en un argumentari que xoca amb la filosofia que impregna la llei de partits i el recent enduriment de la llei electoral. Segons la sentència, "en un estat democràtic queden fora de l'àmbit penal l'acció política i les opinions i manifestacions ideològiques, agradin o no, siguin majoritàries o minoritàries, compartides o no, i fins i tot quan repugnen a la immensa majoria, com passa amb el silenci o la falta de condemna dels atemptats terroristes". Aquesta doctrina, que arriba en plena treva general d'ETA, contrasta amb les modificacions legals que impulsen el PP i el PSOE per obligar els regidors abertzales a fer constar de forma explícita i per escrit la seva condemna al terrorisme d'ETA.

L'Audiència Nacional conclou que la plataforma Udalbiltza-Kursaal és "un projecte nacionalista, però no terrorista". També carrega contra la idea de fons que tot allò que impulsen persones de l'esquerra abertzale forma part d'ETA. Segons l'escrit, no es pot arribar a aquesta "conclusió inadmissible". Entén que l'organització terrorista veu amb bons ulls aquesta plataforma del món local, que hi ha coincidències ideològiques, però admet que les proves que s'han estudiat no avalen la tesi que ETA la controla per satisfer els seus interessos. Tampoc que hi hagi vincles financers. Per tant, assegura, la hipòtesi de l'acusació "no és vàlida".

Udalbiltza va néixer l'any 1999 com un punt de trobada de càrrecs electes de l'àmbit nacionalista. El PNB i Eusko Alkartasuna se'n van desmarcar i va quedar formada només per integrants de Batasuna. Els que ara han estat absolts creuen que això "legitima" la seva feina però lamenten que la justícia no digui com compensar-los de tot el procés.

stats