Crònica 10/01/2011

Un jutge amenaçat de mort per un cas sobre immigració

Lara Bonilla
1 min
John M. Roll havia portat casos de drogues i immigració.

No només la reforma sanitària ha estat un element divisor. L'estat d'Arizona amb les seves restrictives lleis migratòries ha estat també l'epicentre del debat sobre la immigració. Un tema pel qual el jutge federal John M. Roll, una altra de les sis víctimes del tiroteig de dissabte, havia estat amenaçat de mort.

Tot i que no era l'objectiu de l'agressor, Roll, de 63 anys, havia rebut l'any 2009 amenaces de mort atiades per moviments de dreta. I durant un mes va portar protecció policial. Arran del cas d'un ramader d'Arizona que havia estat demandat per un grup d'immigrants il·legals havia arribat a rebre 200 trucades amenaçadores en només un dia. El grup d'immigrants mexicans havien interposat una demanda de 32 milions de dòlars contra el ramader al qual acusaven de vulnerar els seus drets en apuntar-los a punta de pistola si creuaven els seus terrenys.

Immigració, drogues i crim

Aquest respectat jurista, pare de tres fills, va ser nomenat com a jutge federal per George Bush pare el 1991. Havia col·laborat amb la congressista Giffords en temes judicials i dissabte va morir en el tiroteig durant l'acte polític que la legisladora havia convocat. Per la proximitat d'Arizona amb la frontera amb Mèxic, Roll havia portat molts casos relacionats amb tràfic de drogues, crim i immigració. Estava acostumat a les crítiques. "No hi ha res dolent a criticar una decisió judicial però quan són amenaces, això ja és una altra cosa", havia dit en el seu dia.

"Ha servit al sistema legal nord-americà durant gairebé 40 anys", va destacar el president dels EUA, Barack Obama. Una altra de les víctimes és Gabe Zimmerman, de 30 anys, un ajudant de Giffords.

stats