LA POLÈMICA DELS DRETS D'AUTOR
Crònica 25/03/2011

Un jutge fa canviar els preus del cànon digital

L'Audiència Nacional va tombar ahir les tarifes del cànon digital que es van aprovar el 2008 perquè el govern espanyol va incomplir els tràmits. L'executiu va dir ahir que tornarà a aplicar els preus del 2006.

Miquel Codolar
3 min
El cànon afecta els CD, DVD, MP3, MP4, gravadores, escànners, memòries, impressores i telèfons.

Madrid.La sentència de l'Audiència Nacional d'ahir acusa el govern espanyol de no haver complert cap dels tràmits "inexcusables i essencials" per aprovar el reglament del 2008 que regula el cànon digital. L'executiu hauria d'haver aportat una memòria que en justifiqués la necessitat, una altra d'econòmica i el dictamen del Consell d'Estat. El govern espanyol l'havia fet passar com un acte administratiu, però la justícia indica que es tracta d'un reglament que té un "vici radical". El text, però, no qüestiona l'existència de la taxa.

Aquesta sentència no ha vingut de nou al govern. La ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, se l'esperava, i va assegurar que "no suposa un canvi de plans" perquè "de cap manera" qüestiona el cànon digital. El portaveu de les entitats beneficiades amb el cànon, Rafael Sánchez, va explicar que, tombat el reglament del 2008, a partir d'ara s'aplicarà el del 2006.

Menys, però més cares

Això significa que se suprimirà el cànon de les memòries USB, els discos durs, els MP3 i MP4 i els telèfons mòbils, però algunes de les altres taxes s'encariran considerablement. Sánchez va defensar el cànon amb l'argument que els seus estudis indiquen que la gent copia més que mai. "Per això entenem que el cànon digital està més justificat que mai".

La demanda reclamava també que la SGAE retornés els diners recaptats, però l'Audiència Nacional ho rebutja per "falta de competència". L'Associació d'Internautes va considerar "incongruent" que "no es torni el que s'ha cobrat il·legalment". El president, Víctor Domingo, va denunciar que el reglament defensa interessos "corporatius i sectorials que van contra l'interès general" i es va queixar que els ciutadans paguin "150 milions l'any per una taxa indeguda sense que els responsables retin comptes".

Opció al recurs

Però avui res serà més barat que ahir. La SGAE se seguirà embutxacant 60 cèntims dels DVD-RW o de les gravadores de CDs, i 9 euros per cada escànner venut a l'Estat, per exemple. El cas és que la sentència no és ferma. Fixa deu dies perquè el govern espanyol o la SGAE puguin presentar un recurs, una possibilitat que ahir no van voler aclarir si duran a la pràctica. El més probable és que l'acabin presentant al Tribunal Suprem per exigir que deixi en suspens els efectes de la sentència fins que es pronunciï l'alt tribunal o fins que la resolució sigui ferma, que no se sap mai fins quan es pot allargar.

També podria actuar l'Associació d'Internautes, que pot demanar l'execució provisional de la sentència. Però si ho fa, el tribunal podria exigir una fiança important amb l'objectiu de pagar els diners del cànon digital per si finalment la sentència canvia de sentit. Per això és poc provable que l'associació actuï d'aquesta manera.

A principis de mes l'Audiència de Barcelona va dictar la primera sentència que aplica la doctrina del Tribunal de Justícia de la UE i va eximir l'empresa Padawan de pagar 16.759 euros que la SGAE li exigia en concepte de cànon digital per la venda de suports digitals. D'aquesta manera es complia el principi establert pel tribunal de la UE que estableix que la taxa no es pot aplicar indiscriminadament a empreses i administracions, tot i que sí que permet que s'apliqui a particulars.

La resolució arriba en un moment en què el govern espanyol està estudiant una reforma de la regulació del cànon digital que vol tenir llesta d'aquí tres mesos. Des del gener busca solucions per adequar el cànon digital a la normativa comunitària i no haver-se de tornar a enfrontar amb els tribunals.

stats