IRREGULARITATS AL PP VALENCIÀ
Crònica 21/01/2012

El jutge envia Carlos Fabra al banc dels acusats

L'expresident de la Diputació de Castelló i líder provincial del PP, Carlos Fabra, també s'asseurà al banc dels acusats. El jutge ha ordenat que se'l jutgi per suborn, tràfic d'influències i delicte fiscal.

Salvador Almenar
2 min
El president del PP de Castelló i expresident de la diputació provincial, Carlos Fabra.

VALÈNCIADiversos recursos i la renúncia de diferents magistrats a presidir el jutjat número 1 de Nules han retardat gairebé deu anys l'obertura del judici oral contra l'expresident de la Diputació de Castelló i màxim dirigent del PP de la província, Carlos Fabra. Però finalment ahir el jutge Jacobo Pin va anunciar que Fabra s'asseurà al banc dels acusats pels delictes de suborn, tràfic d'influències i frau fiscal. La fiscalia demana per al dirigent popular de Castelló una pena de 15 anys de presó, 10 d'inhabilitació i 2,3 milions d'euros de multa.

Segons l'acta d'instrucció, Fabra va afavorir l'empresa Naranjax en la tramitació de llicències per a la comercialització dels seus productes fitosanitaris a canvi de quantitats de diners que després ocultaria a Hisenda. La instrucció considera que Fabra hauria "fet valer la seva condició de president de la Diputació" per obtenir les autoritzacions dels ministeris d'Agricultura i Sanitat que permetessin a Naranjax la fabricació d'alguns productes. L'empresa estava registrada a nom de l'exdona de Fabra i l'exdona de l'administrador.

Per les gestions realitzades en favor d'aquesta empresa, Carlos Fabra hauria rebut entre el 1999 i el 2003 un total de 693.074 euros, que va ocultar a Hisenda. També està imputada la seva exdona, María Desamparados Fernández, que, segons la interlocutòria, va amagar a Hisenda 428.664 euros. El jutge els ha imposat una fiança de 4,2 i 1,7 milions d'euros respectivament. També seran jutjats l'administrador de la societat, Vicente Vilar (que va denunciar el cas), i la seva exdona.

L'escrit d'obertura de judici oral fet públic ahir al matí fixava un termini de 24 hores perquè Fabra i la resta d'imputats dipositessin les fiances requerides, encara que finalment el termini podria ampliar-se fins dilluns. Així mateix, el jutge va ordenar que, si no es fan efectives les quantitats establertes, se'ls embargarà béns "en quantitats suficients per cobrir aquesta suma". Les parts tenen deu dies per presentar un escrit de conformitat o disconformitat amb les acusacions.

El desembre del 2010 l'Audiència de Castelló va sobreseure la causa perquè entenia que els delictes havien prescrit, però l'1 de desembre passat el Suprem va revocar la decisió i va ordenar reobrir la causa, una mesura que Fabra ha recorregut al Tribunal Constitucional. El PP de Castelló ja va expressar ahir el seu suport a Fabra.

Camps, vist per a sentència

Ahir va quedar vist per a sentència el cas dels vestits que ha portat a judici l'expresident Francisco Camps. L'advocat de Camps va defensar que no hi ha proves que acreditin el delicte de suborn i va considerar "absurd" no veure un component polític en una causa en què l'acusació l'ha exercit el partit socialista.

stats