CORRUPCIÓ ESCENARIS INCERTS
Crònica 22/01/2011

El jutge obre el 'cas CDC'

Després de mesos marejant la perdiu, el jutge Solaz, en la seva darrera actuació en el cas Palau, va obrir ahir una investigació sobre les finances de CDC. El partit de Govern està ara sota la lupa judicial.

Oriol March
2 min
CDC, Generalitat

Barcelona.El jutge cargol , que és el sobrenom que li han encolomat els seus col·legues, va decidir ahir fer el seu particular esprint final. Amb el trasllat a l'Audiència sota el braç, Juli Solaz va fer cas a la Fiscalia i va optar per obrir una peça separada sobre les finances de CDC en relació amb el cas Palau. Una opció que dijous ja era previsible i que ahir a primera hora es va confirmar.

Amb la seguretat que dóna saber que marxes d'un cas per no tornar-hi mai més, Solaz va carregar amb força contra l'actuació del Consorci del Palau, que en els últims dies, i per instrucció de la Generalitat després del canvi de color polític al Govern, va passar d'alinear-se amb la Fiscalia per demanar una peça separada i les imputacions de Daniel Osàcar -extresorer de CDC- i Àngel Colom -secretari d'immigració nacionalista-, a reclamar, simplement, investigar el cas a fons. "El Consorci -format per Generalitat, Ajuntament de Barcelona i ministeri de Cultura- ha mantingut una posició canviant i particularment confusa sobre l'obertura de la peça separada; pot haver obeït a motius completament aliens a l'àmbit jurídic", sentencia el jutge en la seva interlocutòria.

Tot i obrir la peça separada, Solaz no ha decidit imputar ningú. Això deixa satisfeta només a mitges la Fiscalia, que reclamava tant la investigació a banda com imputar Colom i Osàcar. Al primer se l'acusaria d'haver rebut 72.000 euros de mans de Millet per tal de liquidar deutes de l'extint Partit per la Independència, mentre que del segon se n'indagaria la relació amb pressumptes comissions de Ferrovial cobrades per CDC a través del Palau. Amb tota probabilitat, ja serà el nou jutge qui decideixi a qui s'imputa i a qui no en relació amb la peça separada.

La Fiscalia torna a entrar en joc

Les propostes d'imputació correran a càrrec del ministeri fiscal, a qui Solaz demana la màxima celeritat. Haurà de triar entre els deu imputats de la causa principal -el desfalc del Palau per part de Millet i Montull- o bé proposar-ne de nous. Segons fonts judicials, tot el procés es resoldrà com a mínim d'aquí tres mesos, el temps estimat perquè un nou magistrat assumeixi el cas.

Davant la decisió de Solaz, el Govern, criticat tant per l'oposició com pel ministeri de Cultura els últims dies pel canvi de criteri dels serveis jurídics, es va veure obligat a comparèixer públicament. Francesc Homs, el seu portaveu, va "celebrar" la decisió des del Pati dels Tarongers, tot i que es va negar a valorar les acusacions contra els procediments del Consorci que fa el jutge a la seva interlocutòria.

Camp de batalla: el Parlament

Davant la petició de compareixença que va fer el grup d'ICV-EUiA per tal que Ferran Mascarell, conseller de Cultura, expliqués al Parlament quina és la posició de la Generalitat en relació amb el Consorci, Homs va assegurar que el Govern no posaria cap mena d'impediment a donar explicacions. "Volem anar fins al fons en aquest assumpte", va reblar.

CDC, per la seva banda, va enviar un comunicat per expressar la seva voluntat de col·laborar amb la justícia i per recalcar que encara no s'ha imputat ningú. Però qui té l'última paraula, ara, és el jutge.

stats