CORRUPCIÓ A CATALUNYA
Crònica 15/02/2011

El jutjat del cas Millet ja té nou instructor

Miguel Ángel Tabarés compaginarà a partir d'avui la seva feina al jutjat d'instrucció 6 amb el jutjat del cas Millet, el 30. Tabarés hi serà un màxim de sis mesos fins que s'ocupi la plaça amb un titular.

Marta Català
2 min
Fèlix Millet camina tranquil·lament per la Ciutat de la Justícia el 14 de desembre quan va declarar davant el jutge.

Barcelona.Millet té un nou jutge i també és progressista. A partir d'avui, el jutge instructor Miguel Ángel Tabarés s'encarregarà d'investigar el saqueig del Palau de la Música en substitució de Juli Solaz, el jutge que instruïa el cas Palau i que va marxar a l'Audiència de Barcelona i va deixar lliure el jutjat número 30. Tabarés és el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona i haurà de compaginar la seva feina amb la del jutjat número 30, que porta el cas de Fèlix Millet.

Així ho ha designat el Consell General del Poder Judicial fins que la plaça sigui ocupada per un magistrat titular. Tabarés és un home progressista, com també ho era Solaz, pertany a l'Associació de Jutges per la Democràcia. Fonts d'aquesta associació expliquen que el seu nomenament és una comissió de servei "que pot trigar uns dos mesos, perquè és un tràmit i res més". Fonts del Consell General del Poder Judicial assenyalen que el seu nomenament pot durar un màxim de sis mesos, perquè ara s'ha d'escollir el jutge titular que entra a concurs en quedar vacant la plaça de Juli Solaz.

Tabarés té molta feina per endavant en el cas Millet, però és una incògnita si tirarà endavant amb la investigació o deixarà passar els mesos fins que es nomeni el magistrat titular. De moment, té sobre la taula el desfalc del Palau de la Música de 35 milions d'euros i la peça separada sobre els suposats pagaments irregulars a CDC.

Solaz va abandonar el jutjat d'instrucció número 30 al mes de gener i es va traslladar a la secció 22 de l'Audiència de Barcelona. Abans, però, el van pressionar perquè actués amb CDC i decidís si imputava algú o bé arxivava el cas o obria una peça separada. Veient el currículum del jutge, que va trigar tres mesos a cridar a declarar Fèlix Millet i Jordi Montull, era d'esperar que no mogués cap fitxa per investigar el nou assumpte que arribava al seu despatx. Dies abans de marxar, Solaz va emetre una interlocutòria en què deia que obria una peça separada per investigar suposades irregularitats entre el Palau de la Música i CDC.

L'herència de Solaz

Però Solaz no va fer res més que admetre indicis de delicte i no va imputar ningú. Els noms que sonaven -de fet també n'havia demanat la seva imputació la Fiscalia- eren l'extresorer del partit Daniel Osàcar i l'actual secretari d'Immigració, Àngel Colom, per haver cobrat suposadament de Millet 75.000 euros. Tabarés haurà de moure aquesta nova investigació i haurà d'esclarir si CDC rebia pagaments il·lícits de l'empresa Ferrovial en què suposadament Fèlix Millet i Jordi Montull eren intermediaris.

Solaz va incloure com a indicis de delicte un informe de l'Agència Tributària que xifra en 5,9 milions de euros els diners que van acabar en mans de CDC en concepte de comissions il·legals. Es tracta de cobraments relacionats amb l'adjudicació d'obres públiques importants durant el govern de Jordi Pujol. Per exemple, un pavelló a Sant Cugat, un encàrrec de l'entitat Regs de Catalunya S.A. i la Ciutat de la Justícia i línia 9 de metro. El magistrat va deixar clar a la interlocutòria que "les investigacions estaven gairebé acabades", però de les comissions irregulars a CiU no se'n sap res. Tabarés haurà de decidir qui crida a declarar.

stats