FARMACÈUTIQUES
Crònica 09/10/2011

El laboratori català Gynea enllesteix la seva primera patent

Elena Freixa
2 min

Barcelona.Gynea, un laboratori català especialitzat en fàrmacs per a la dona, s'ha llançat de cap a desenvolupar el seu primer medicament patentable. El desenvolupament l'està duent a terme amb un soci biotecnològic al Parc Tecnològic de Cerdanyola, i segons va explicar el director científic, Miguel Ángel Losada, la patent arribarà durant la primera meitat del 2012. Hauran calgut dos anys de treball i una inversió d'uns 500.000 euros. Serà un medicament d'origen biològic i de tipus preventiu, orientat a la salut femenina, que és el camp en què Gynea s'ha bolcat des del seu naixement ara fa dotze anys a Catalunya.

Losada va emmarcar el desenvolupament del fàrmac dins l'estratègia de diversificació que ha posat en marxa la companyia. Ara mateix, més de la meitat de les seves vendes depenen d'una família de productes nutricionals per a la dona en totes les fases de la vida.

Expansió fora de la UE

El laboratori ven a cinc països estrangers però està en plena fase d'expansió per elevar l'actual 5% de vendes que té al mercat exterior. L'empresa té en curs registres dels seus productes en uns 40 països per poder-hi introduir els seus productes en els pròxims mesos. Com que es tracta de medicaments s'han de passar una sèrie de controls abans de rebre el vistiplau per poder-los comercialitzar. Aquesta expansió està centrada sobretot fora de la Unió Europea (UE) i té com a focus prioritari els països emergents tant del Pròxim Orient com de Sud-amèrica.

Gynea depèn actualment dels productes nutricionals. En concret, tres dels seus medicaments suposen el 60% de les vendes. El producte estrella és un complement de la dieta per a embarassades del qual l'empresa és distribuïdora única a Espanya. "Es tracta d'un substitut natural derivat de microalgues dels àcids omega-3 que sovint es troben en peixos blaus com la tonyina, però que estan desaconsellats per a embarassades perquè poden portar nivells alts de toxines", va explicar Losada.

El laboratori, que l'any passat va facturar 10 milions d'euros i va poder mantenir preus, confia a seguir creixent durant aquest any i superar els 12 milions d'euros de vendes. La plantilla també pot veure's afavorida per aquestes previsions optimistes. De fet, en l'últim any, Gynea ha crescut un 10% i té uns 54 treballadors a les seves instal·lacions de Palau-solità i Plegamans.

stats