POLÍTICA AL REGNE UNIT
Crònica 28/09/2011

El laborisme britànic renega de Blair i Brown

Eva Ontiveros
2 min
Canvi d'estratègia El líder de l'oposició laborista, Ed Miliband, intenta guanyar influència i es desmarca dels sues antecessors davant dels membres del partit.

LondresEls laboristes britànics es van reunir ahir a Liverpool en motiu de la conferència anual del partit i per anunciar que, després de la derrota més estrepitosa dels últims anys i de passar uns quants mesos llepant-se les ferides, estan a punt per tornar al govern. El seu líder, Ed Miliband, també va aprofitar per fer tots els possibles per establir la seva autoritat i acabar finalment amb els dubtes sobre l'encert de posar-lo al capdavant del projecte.

Després de mesos sense captivar la imaginació del partit ni de l'electorat, un Ed Miliband seriós i encarcarat, però determinat a mostrar-se energètic va pujar a l'escenari per recordar als presents que no havia estat fàcil encaixar l'últim daltabaix electoral després de 13 anys al poder, però que ara calia dirigir la mirada cap al futur.

Els laboristes tenen un pla. De fet, Miliband va insistir que els laboristes, en contrast amb la coalició conservadora-liberal actualment al govern, tenien tot el que calia per generar benestar per a tothom. "Estic preparat per demostrar-vos que el proper govern laborista només gastarà el que es pugui permetre. Viurem segons els nostres mitjans. Farem bon ús dels vostres diners". I, distanciant-se de les antigues polítiques del seu predecessor, Gordon Brown, Miliban va afegir que en el procés generaran riquesa i benestar per a tothom.

Objectius a quatre anys vista

Les pròximes eleccions no s'esperen fins al 2015, però Ed Miliband no vol deixar res per a última hora. O com a mínim és la impressió que va voler donar a l'auditori. El seu projecte inclou trencar la supremacia de les grans companyies energètiques, retallar els sous dels més ben pagats i repartir recompenses a les empreses que contractin aprenents, una manera efectiva de reduir l'atur entre els més joves i donar-los experiència laboral.

Esforçant-se per semblar relaxat i per dissimular la veu nasal, tan ridiculitzada pels seus crítics dins i fora del partit, Miliband va emfatitzar que tenia visió de futur i que volia veure com els laboristes tornaven a Downing Street a la primera.

Les dificultats que Miliband ha de superar, però, comencen molt a prop de casa. Abans de robar el vot als conservadors o als liberals, el líder laborista ha de convèncer primer els sindicats, que encara estan furiosos per la seva decisió de no donar suport a l'última onada de vagues per les retallades de les pensions. I aquest és un sector clau, si es té en compte que va ser gràcies al seu suport que va poder prendre el lideratge del partit al seu germà gran, David. La veu del carrer tampoc li ha estat favorable: el seu índex de popularitat és, fins i tot, inferior al del seu partit.

Tot i això, el petit dels Miliband està convençut que la seva estratègia funcionarà, que finalment ha arribat el moment, no de fer grans anuncis sinó de definir quina és la seva filosofia. Tot i que no vol renunciar al passat (els seus elogis als ex-primers ministres Gordon Brown i Tony Blair li van costar la mofa d'alguns assistents), Ed Miliband insisteix que s'acosta un nou moment. Sense anar tan enllà com per anunciar un nou partit, Miliband va dir: "Jo sóc jo i faré les coses a la meva manera".

stats