PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 11/11/2011

Un lapsus ensorra el candidat Perry

La nova pífia del governador texà, Rick Perry, i l'escàndol sexual de l'empresari Herman Cain reforcen una victòria del favorit Mitt Romney en les primàries republicanes. Els errors es paguen molt cars.

Núria Ferragutcasas
3 min
"no puc, ho sento, Ups!" En un debat a la televisió Rick Perry va començar a enumerar les tres agències governamentals que volia suprimir però només en va dir dues i davant la insistència del moderador va admetre que no se'n recordava.

Washington"Ups!" Tocat i enfonsat? El governador de Texas, Rick Perry, ha sortit malparat en cada un dels debats republicans que s'han celebrat, però la seva última pífia pot significar el final de la seva cursa cap a la Casa Blanca. Uns segons de silenci, paraules vacil·lants i, finalment, rubor per la incapacitat de trobar una resposta. Un moment devastador.

Rick Perry es va quedar completament en blanc en el debat republicà de dimecres a la nit quan intentava respondre a una pregunta sobre com quadraria el pressupost dels Estats Units abans del 2020. "Jo l'hi diré. Suprimiré tres agències: Comerç, Educació i... quina és la tercera...? A veure... Comerç, Educació i..." Entre els titubejos i els silencis, Perry buscava ajuda entre els seus companys del debat. El congressista Ron Paul va intentar donar-li un cop de mà suggerint-li l'Agència del Medi Ambient. "Sí, aquesta mateixa", va dir, alleugerit, enmig de les rialles del públic i davant la vergonya aliena de la resta de candidats republicans. Però el malson televisiu del governador no va acabar aquí i el moderador del debat va insistir en la pregunta. Un Perry desconcertat i rendit va acabar dient: "No puc, ho sento... Ups!"

Minuts després va recordar la resposta, però ja era massa tard. El seu lapsus empitjorarà encara més la seva caiguda en les enquestes. Rick Perry va entrar en campanya a l'agost i es va presentar com el candidat capaç de crear entusiasme entre els republicans conservadors, que desconfiaven del favorit de les primàries, el governador de Massachussets, Mitt Romney. En un no res es va posicionar el capdavant de tots els sondejos, però les seves pífies i declaracions incendiàries van desinflar el seu ascens meteòric.

Difícil recuperació

Tot i els entrebancs del governador texà en l'inici de la batalla electoral, ningú el donava per mort per la seva capacitat de recaptar diners per a la seva campanya. Tot i així, el lapsus de dimecres fa olor de derrota perquè confirma les pitjors sospites sobre les incapacitats de Perry. La majoria d'analistes polítics coincideixen a dir que li serà gairebé impossible recuperar-se d'aquest daltabaix.

"Sóc humà, com tothom". Perry es va defensar així en una entrevista ahir a la cadena de televisió NBC i va descartar retirar-se de la cursa per la nominació republicana. El polític texà va mostrar-se segur que l'electorat no li tindrà en compte aquest enèsim error. "Els debats són sobre les idees i no sobre quin és el candidat amb més facilitat de paraula", va concloure.

Escàndol sexual

Les pífies de Perry i les acusacions d'assetjament sexual contra l'altre favorit de les primàries republicanes, Herman Cain, reforcen una victòria de Mitt Romney. Fins ara, quatre dones han assegurat que l'empresari d'Atlanta les va assetjar sexualment quan van treballar a l'associació de restauració que dirigia. De moment, Cain, que afirma que és víctima d'una cacera de bruixes, es manté a les enquestes i en el debat de dimecres va respondre confiat a una pregunta sobre l'escàndol: "El poble mereix alguna cosa millor que el judici d'una persona per acusacions infundades".

Tot i així, en els últims dies dues dones han posat cara a les acusacions, que al principi eren anònimes, i els experts consideren que els seus testimonis enfonsaran Herman Cain. Mitt Romney avança cap a una victòria no pel seus mèrits sinó pels continus errors dels seus rivals, i molts es pregunten qui serà el següent candidat a plantar-li cara. L'expresident de la cambra del Congrés Newt Gingrich?

stats