Crònica 03/04/2011

Quan l'ecologia sotmet l'economia a Alemanya

Per primer cop a la història, Els Verds han assolit el govern d'un estat federat. El triomf a Baden-Württenberg mesurarà fins a quin punt l'ecologia és compatible amb l'economia o la política social.

Isaac Lluch
2 min
Quan l'ecologia sotmet l'economia a Alemanya

Corresponsal a berlínEl 2011 va camí de ser el millor any de la història del partit verd a Alemanya. En poques setmanes, la formació ecologista ha tornat al Parlament de Saxònia-Anhalt després de 13 anys, s'ha fet imprescindible a Renània-Palatinat com a soci de govern dels socialdemòcrates i, el que és més rellevant, han aconseguit el poder en un land, i no en un qualsevol, sinó en el bastió tradicional de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera, Angela Merkel.

L'electorat està impacient per veure'n resultats inèdits. L'electe primer ministre de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, sap que té una oportunitat històrica per demostrar que ser verd és molt més que ser un activista antinuclear o pacifista, i ja ha presentat un revolucionari Green New Deal per fer del seu govern un model de land ecològic.

"La prosperitat econòmica és duradora només si hi ha una línia de productes verds. Si no instaurem una pauta ecològica, el nostre benestar estarà construït sobre sorra", ha avançat Kretschmann, sense encongir-se davant els interessos de la potent branca industrial del land.

Escac a la branca motora

Per convertir Mercedes, Porsche i companyia en precursors ecològics, Els Verds volen pautar una política estricta. "Necessitem valors límits per a la emissió de CO de la flota que siguin prou durs per obligar les empreses a fer una renovació ecològica sense arruïnar-les", ha postulat el primer ministre, que es compromet a fomentar els vehicles de tracció elèctrica.

"Construir cotxes de luxe per vendre'ls a països emergents com la Xina no és sostenible. La solució és construir cotxes més petits, lleugers i estalviadors", indica el líder verd, que exigeix igualment potenciar tècniques de bateria per emmagatzemar energia.

Els Verds també reclamen que la potent indústria de Baden-Württemberg, amb capital a Stuttgart, es converteixi en "la més important del món en l'exportació de màquines compromeses amb el clima".

Política energètica

Pel que fa a la política energètica, el programa exigia fins ara anul·lar el recent allargament de vida de les plantes atòmiques, que va ser aprovat per Berlín. Però la catàstrofe al Japó durà els Verds a accelerar la desconnexió de les quatre centrals nuclears del land.

Kretschmann vol, a més, augmentar la part d'energia eòlica en el consum d'electricitat de l'1,7% actual al 10%. El primer ministre assegura que la facturació de les més de 100 empreses que s'aprofitaran de la instal·lació de més molins de vent al land es quadruplicarà fins al 2020. La facturació del sector de l'energia solar també es doblarà en la seva legislatura.

Els plans en infraestructura i creixement d'Els Verds consisteixen a renovar els 2,3 milions d'edificis de Baden-Württemberg apujant de l'1,5% al 4% la quota que hauran de pagar els propietaris. La millora de les construccions permetrà un estalvi de fins al 70% d'energia tèrmica.

També es revisarà el polèmic macroprojecte que volia fer la CDU a l'estació de Stuttgart i podria sotmetre's a un plebiscit popular. Els Verds han anunciat que reforçaran la participació ciutadana promovent un canvi constitucional que faciliti les peticions de referèndums.

stats