REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 05/08/2011

El règim sirià legalitza els partits polítics però manté les matances

El president sirià, Baixar al-Assad, va promulgar ahir un decret que autoritza el multipartidisme al seu país. La repressió es va mantenir en ciutats com ara Hama, on ahir van morir almenys 45 persones.

Marc Vidal
2 min
El decret firmat ahir pel president sirià, Baixar Al-Assad, acaba en principi amb el monopoli del seu partit, el Baas.

BARCELONA.Cada dia que passa, la brutalitat de la repressió del règim sirià és més gran. I més impune. El president Baixar al-Assad va tenir ahir el gest "provocador" -és el qualificatiu que va fer servir el ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé- de signar un decret que obre la porta al multipartidisme a Síria sense afluixar gens ni mica, tot el contrari, en les matances contra els que reclamen al carrer reformes polítiques, de debò.

La ciutat de Hama va viure ahir una nova jornada sagnant. El que realment està passant en aquesta població des de diumenge ho saben només els que ho estan patint. Al bloqueig informatiu s'hi ha afegit ara la desconnexió de totes les línies telefòniques de la zona. Però tot i això, les organitzacions de drets humans, des de fora de Síria, continuen informant, com poden, d'un panorama aterridor.

Les protestes a Hama no s'aturen tot i que els tancs de l'exèrcit sirià han ocupat la plaça central de Hama i hi ha franctiradors que, des dels terrats, disparen als que gosen desafiar la presència militar. Només ahir, segons el recompte de víctimes d'organitzacions independents, hi hauria hagut almenys 45 morts. Des de diumenge el recompte només en aquesta ciutat és de més de 130 morts.

El règim ha decidit sotmetre la ciutat a un setge estricte, sense llum, ni aigua, ni comunicació amb l'exterior. I hi comencen a escassejar els aliments i les medicines. Davant d'això milers de persones han decidit marxar. Però la fugida tampoc no és fàcil, ja que els militars sirians controlen la carretera que va cap a Alep i la frontera amb Turquia i la seva presència no és, ni molt menys, garantia de seguretat.

I enmig de tot aquest panorama, el president Baixar al-Assad va signar ahir un decret, aprovat la setmana passada pel govern, que preveu l'establiment del multipartidisme. Això vol dir de facto que s'ha acabat el monopoli del partit Baas, que ha controlat el país de la mà de la família Al-Assad.

Cap credibilitat

Però els opositors sirians no van donar cap credibilitat al gest del president i el van emplaçar a acabar, abans de res, amb la repressió.

Tampoc la UE no va donar gaire volada a l'anunci d'Al-Assad, ja que altres reformes anunciades anteriorment "encara no s'han fet efectives", va denunciar la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton.

stats